SerierecensieLovecraft Country

Lovecraft Country is een van de beste en interessantste series van het jaar ★★★★☆

Courtney B. Vance, Jonathan Majors en Jurnee Smollett in Lovecraft Country. Beeld
Courtney B. Vance, Jonathan Majors en Jurnee Smollett in Lovecraft Country.

Eerst maar even over Howard Phillips Lovecraft, een zeer invloedrijk Amerikaanse horrorschrijver die in de jaren twintig en dertig van de vorige eeuw klassieke verhalen en romans schreef rond een door hem zelf ontwikkelde mythologie, waarin een peilloos en oeroud kwaad schuilgaat onder de oppervlakte van het leven in New England, het noordoosten van de de VS. De horror van Lovecraft, zelf weer leunend op het werk van Edgar Allen Poe, maakte school en overleefde de auteur, die in 1937 overleed, zonder dat hij ooit van zijn werk had kunnen leven.

Matt Ruff schreef in 2016 de roman Lovecraft Country, waarin horror met een overduidelijke Lovecraft-signatuur wordt gebruikt met als achtergrond een roadtrip dwars door het gesegregeerde Amerika van de jaren vijftig. Hier worden twee soorten horror in één wereldbeeld gevangen - en soms kruisen ze elkaar op een vindingrijke manier, bijvoorbeeld wanneer de Grand Wizards van de Ku Klux Klan inderdaad zwarte magie bedrijven.

En nu is er de serie voor HBO, waarvan de pers op voorhand vijf afleveringen te zien kreeg. Het scenario is van Misha Green (die eerder de historische serie Underground maakte, over vluchtroutes voor ontsnapte slaven in de 19de eeuw); producenten zijn grote namen als J.J. Abrams en Jordan Peele. Het zijn vooral de moderne horrorfilms van Peele (Us en Get Out) die de weg voor Lovecraft Country hebben geplaveid, waarin horrorconventies een nieuw licht laten schijnen op die maar al te realistische horror van racisme en onderdrukking. Lovecraft Country sluit ook aan bij Watchmen, eveneens van HBO, waarin de geschiedenis van Amerikaans racisme de context van een superheldenmythologie kreeg.

Lovecraft Country is een van de beste en interessantste series van het jaar, niet alleen omdat het thema zo helemaal van deze tijd aanvoelt - hoewel het verhaal zich in de jaren vijftig afspeelt - maar ook omdat het een krankzinnig onderhoudende serie is, waarin er weliswaar een centrale queeste is, maar elke aflevering ook een sprankelende ode aan een klassieke horrorvorm lijkt, van monsters tot spookhuizen, tot transformaties. (De vijfde aflevering! Allemachtig!)

Het helpt dat Lovecraft Country met Jurnee Smollett en Jonathan Majors twee jonge sterren in huis heeft, en ook de soundtrack mag genoemd worden, die niet alleen hits uit de jaren vijftig, maar ook Cardi B, Frank Ocean en zelfs James Baldwin met veel effect inzet. Je zou de makers kunnen verwijten dat er wel heel veel ingrediënten in deze popculturele blender zijn gemikt. Was dat niet een referentie aan de klassieke segregatiefoto’s van Gordon Parks, en kwam daar niet Indiana Jones voorbij en waar komt die quote van Baldwin eigenlijk vandaan? Elke aflevering zou een enorme bijsluiter kunnen krijgen.

In de eerste – extra lange – aflevering ontmoeten we Atticus ‘Tic’ Freeman, een veteraan uit de Koreaanse Oorlog, die een voorliefde heeft voor fantastische pulpromans en tegelijk nog een behoorlijk oorlogstrauma meezeult. Hij gaat samen met jeugdvriendin Leti (Smollett) op zoek naar zijn verdwenen vader. Al in de eerste aflevering zit een scene met een politie-aanhouding die laat zien dat de monsters onder ons zijn - veel angstaanjagender wordt het niet.

Lovecraft Country

Drama / Horror

★★★★☆

Een serie van Misha Green

Met Jonathan Majors, Jurnee Smollett

Te zien op Ziggo/HBO

Meer over