voorwoordv zomer

Louwrier heeft guts te over en wordt heel groot, let op onze woorden

Chris Buur. Beeld de Volkskrant
Chris Buur.Beeld de Volkskrant

Je kunt dromen dat je tot je schrik weer ineens in je oude gare lekkende studentenhuis woont en daar nooit meer weg komt. Je kunt dromen dat je je tentamen afzwoegt, je antwoordblaadje moet inleveren en dan naar beneden kijkt om te ontdekken dat je helemaal geen kleren aan hebt.

Je kunt zoiets hartverzakkends ook écht meemaken, zoals Stephanie Louwrier gebeurde. Ze had als opkomend stertalent een woeste, komisch-gruwelijke voorstelling gemaakt die door haar management was verkocht als cabaret. Dus zat het publiek klaar om met reeksen grappen tot de slappe lach te worden gemasseerd. Stond ze daar: niemand lachte, nauwelijks iemand die het begreep. Een keer liep een vrouw zelfs de zaal uit, terwijl ze Louwrier toebeet: ‘Dit is niks! Jij bent niks! Je bent geen actrice!’ Nou hoor je artiesten wel vaker vroeg of laat over zichzelf zeggen dat ze niet in een hokje te plaatsen zijn, maar als je je zó wekenlang door heel het land laat afdrogen, zeg je dat niet uit temerige zelfgenoegzaamheid. Louwrier heeft guts te over en wordt heel groot, let op onze woorden.

Wat niet wil zeggen dat de verongelijkte wegbeenster uit Louwriers voorstelling veel te verwijten valt. Haar reactie kwam voort uit een gevoel van ik-kwam-hier-toch-om-te-lachen, en is een van de vele variaties van wat cabaretier Tim Fransen (ik durf hem al na twee V Zomer Magazines een onvolprezen columnist te noemen) omschrijft als het verwarren van je gemoedstoestand met de werkelijkheid.

Even verderop heeft in een wetenschappelijk stuk over de kwaliteitsopmars van alcoholvrij bier een brouwer daar ook last van. Bij de eerste slok van zijn eigen alcoholvrije brouwsel denkt hij toch: hé, dit is geen bier. Pas bij de tweede denkt hij: maar dit is ook heel lekker. Je gemoedstoestand wil nu eenmaal dat je bij het opentsjakken van een pijpje een bierkick wil.

Overigens: als een biertje volgens ons smaakpanel naar lauwe drinkyoghurt meurt, meurt het misschien gewoon als lauwe drinkyoghurt.

Chris Buur

Meer over