Louvre weert kunstwerk Atelier Van Lieshout uit Tuileriën

Het Louvre heeft besloten de kunstinstallatie 'Domestikator', een werk van Atelier Van Lieshout, te weren uit de Tuileriën. 'Domestikator' zou daar vanaf 19 oktober te zien zijn, als onderdeel van een openbaar kunstprogramma dat georganiseerd wordt door de FIAC-kunstbeurs.

Jay Plaat
Het kunstwerk Domestikator Beeld
Het kunstwerk DomestikatorBeeld

'Domestikator' toont een geabstraheerd mens dat geslachtsgemeenschap lijkt te hebben met een dier. Drie beoordelingscommissies hadden het werk goedgekeurd, toch ging het mis. Jean-Luc Martinez, directeur van het Louvre, kreeg lucht van negatieve commentaren op social media, die het werk als barbaars omschreven. Zijn bezorgdheid uitte hij in een brief aan het FIAC, waarin hij stelde dat 'Domestikator' door bezoekers verkeerd begrepen zou kunnen worden. Ook waren er zorgen om het feit dat de 12 meter hoge installatie in de omgeving van een speelplaats voor kinderen zou worden geplaatst.

Joep van Lieshout, oprichter en artistiek leider van Atelier Van Lieshout, laat weten het besluit van het Louvre belachelijk te vinden: 'Het laat maar weer eens zien dat musea eerder door advocaten en marketeers worden gerund, dan door gepassioneerde museumdirecteuren. Musea zijn grote bedrijven geworden waarin merk en marktaandeel het belangrijkst lijken te zijn, bang voor de publieke opinie. Die angst leidt tot censuur en die censuur leidt tot vermagering van het kunstaanbod. 'Domestikator' gaat helemaal niet over seks; het gaat over domesticatie, over de manier waarop de mens de natuur naar zijn hand zet. Daar is op zich niets mis mee; domesticatie maakt vooruitgang mogelijk. Tegelijkertijd worden gedurende dat proces de ethische grenzen voortdurend verschoven. Daar gaat het werk over, en dat wordt nu op een hele lafhartige, angstige manier geboycot.'

Vorige week trok het Guggenheimmuseum drie conceptuele dierenkunstwerken terug uit de tentoonstelling 'Art and China After 1989: Theater of the World', nadat de druk die dierenrechtenactivisten uitoefenden te groot bleek.

'Domestikator' was de afgelopen drie jaar, tot deze week, te zien in de Ruhrtriennale in Bochum. Vanaf eind maart 2018 zal het werk te zien zijn in Amsterdam Noord, via Stichting NDSM-werf, die een grote buitententoonstelling met Atelier Van Lieshout gaat organiseren.

Meer over