NieuwsBezoekersrecord Louvre

Louvre trok in 2018 meer bezoekers dan ooit. Dankzij Jay-Z en Beyoncé?

Beyoncé en Jay-Z met op de achtergrond de Mona Lisa Beeld
Beyoncé en Jay-Z met op de achtergrond de Mona Lisa

Het Louvre in Parijs heeft in 2018 10,2 miljoen bezoekers getrokken, waarmee het record uit 2012 (9,7 miljoen bezoekers) ruim gebroken is. Volgens directeur Jean-Luc Martinez is het record een duidelijk teken dat het museum en de hoofdstad zich definitief hersteld hebben van de terugloop in bezoekers na de terreuraanslagen van 2015.

Het Louvre, het best bezochte museum ter wereld, meldde dat het vermoedelijk ook geprofiteerd heeft van de video die Beyoncé en Jay-Z in het museum maakten. Hun nummer Apeshit werd op 16 juni vorig jaar uitgebracht en toont de Carters en hun dansers voor een aantal van de bekendste werken uit het museum, waaronder de Mona Lisa, de Venus van Milo en De Kroning van Napoleon en Joséphine. De video werd ’s nachts in het verlaten museum opgenomen en is een kleine 150 miljoen keer bekeken.

Driekwart van de bezoekers van het Louvre komt uit het buitenland, voornamelijk uit de Verenigde Staten (anderhalf miljoen) en China (een miljoen). Een groeiende groep Franse schoolkinderen bezocht het museum ook, mede omdat schoolreisjes naar andere locaties in Parijs zijn verminderd, sinds de reeks terreuraanslagen in het land. Meer dan de helft van de bezoekers van het Louvre is jonger dan 30. Het Nationale Museum van China in Beijing, het Metropolitan Museum of Art in New York en de musea van het Smithsonian in Washington zijn een paar van de andere best bezochte musea ter wereld. Het best bezochte museum in Nederland is het Rijksmuseum in Amsterdam, dat in 2018 2,3 miljoen bezoekers trok.

The National Gallery in Washington D.C., onderdeel van het Smithsonian Institute, en een van de best bezochte kunstmusea ter wereld, is sinds donderdag gesloten vanwege de sluiting van federale overheidsdiensten in de Verenigde Staten. Het museum heeft gemeld door de financiële reserves heen te zijn. Eerder deze week kondigde een aantal andere grote musea in de Amerikaanse hoofdstad al hun sluiting aan.

Meer over