TV-RECENSIEJulien Althuisius

Louis van Gaal stelt niet teleur. Dat doet hij nooit

null Beeld

Ik zit klaar voor Louis van Gaal. Hij zal zo, na de reclame, bij Op1 over zijn nieuwe boek komen praten. Dat boek geloof ik wel, ik ben vooral benieuwd naar Van Gaals visie op het coronavirus. Met het einde van een lange televisieavond in zicht zak ik nog wat meer onderuit. Dan gebeurt het.

‘Irene, jullie zijn marktleider in de ziekenhuizen’, zegt een vrouwenstem. Ik kijk naar een vrouw van middelbare leeftijd. Lang, strandblond haar tot net over haar schouders, zonnebankbruin en witroze lippenstift. Irene lacht tevreden, terwijl op de achtergrond een paar orchideeën schreeuwen om hulp. ‘Maar jullie maken nu ook matrassen en boxsprings voor thuis.’ De andere vrouw verschijnt in beeld. Ze ziet eruit alsof ze ooit iets op televisie heeft gedaan en nu dit. Irene en de vrouw zitten op de rand van een mausoleumgrijs bed. Waar een goed matras aan moet voldoen, wil de ex-presentator weten. ‘Een goed matras heeft een opbouw van een multilayer-principe’ steekt Irene van wal. Ze heet Irene Best en heeft ooit een universitaire opleiding succesvol afgerond, getuige het ‘drs.’ voor haar naam. Ze heeft veel te veel verstand van matrassen, zo blijkt uit de eeuwigdurende seconden die hierna volgen. Ze zegt iets over visco-elastisch traagschuim, gecombineerd met een highishishmish koudschuim.

Waar ben ik beland? Heb ik per ongeluk gezapt? Naar een ander universum? Is dit een toegift van het zojuist afgelopen Dragons’ Den en komt Sander Schimmelpenninck zo de kamer binnenlopen om Irene te vertellen dat haar tijd op is? Ondertussen praat Irene maar door. Nederlands familiebedrijf, Didam, medische markt, nu ook voor mensen thuis. ‘Het voelt heerlijk aan’, zegt de presentator terwijl ze met haar handen over het matras wrijft. Het gaat maar door, over dertig dagen proberen en niet vijf minuten, over professioneel slaapadvies. Zou Op1 nog wel doorgaan? Hoe kan deze reclame bestaan, op dit tijdstip? Ik kijk bij de FAQ op de website van deze matrassenfabrikant, maar de vragen die in mij branden staan er niet tussen. Wat hebben jullie hiervoor betaald? Zal ik ooit nog Louis van Gaal zien?

Dan, na een gevoelstijd van 24 minuten, is het opeens afgelopen, alsof het nooit is gebeurd. Terwijl de stem van Irene nog nagalmt in mijn hoofd, zie ik eindelijk Louis van Gaal. Hij ziet er goed uit. Portugese zon in het gelaat, klein gelletje in het haar, korenblauw colbert. ‘De mens is van nature zwak’, zegt hij. Hij vergelijkt de goede resultaten in de strijd tegen het virus van de afgelopen weken met het behalen van een kampioenschap. ‘Als je eenmaal kampioen bent geworden, kost het volgend jaar meer energie om discipline te bewaren.’ We gaan er niet komen met een ‘vrijheid-blijheidregime’, zegt Van Gaal. Want die ervaring heeft hij als coach. ‘Wij moeten het coronavirus verslaan’, besluit hij. ‘De discipline van de mensen is niet groot. Dus: handhaven en controleren.’ Louis van Gaal stelt niet teleur. Dat doet hij nooit.

Louis van Gaal maandagavond bij Op1. Beeld Op1
Louis van Gaal maandagavond bij Op1.Beeld Op1
Meer over