Het BladDe voetbalstijlgids van Santos.

Louis van Gaal met een vlassig baardje en een dameskapsel

Santos voetbalstijlgids.  Beeld rv
Santos voetbalstijlgids.Beeld rv

Wat is lezenswaardig deze week? Vandaag: Gniffelen om voetballers in de ‘voetbalstijlgids’ van Santos.

Paul Onkenhout

Op de cover van een ‘voetbalstijlgids’ van het tijdschrift Santos staat een bekende foto van Louis van Gaal; bekend voor iedereen die zich online wel eens begeeft in contreien waarin ‘voetbalcultuur’ wordt vereerd.

Voetbalcultuur kan van alles zijn. Vaak is het iets wat ooit door iedereen normaal werd gevonden, maar nu als uiterst curieus wordt ervaren; een kleurrijk, oversized shirt uit de jaren negentig, voetballers met snorren of wonderlijke kapsels of, ook heel maf, met een bril.

Over het algemeen zijn liefhebbers van ‘voetbalcultuur’ mannen, bijna altijd mannen ja, die verlangen naar een tijd waarin het voetbal nog ruimte bood aan originaliteit, eigenzinnigheid werd getolereerd en voetballers namen hadden als Gerdo Hazelhekke en Roelf-Jan Tiktak. Ze smelten bij het zien van Panini-voetbalplaatjes uit de jaren zeventig, tachtig en, vooruit, negentig van de vorige eeuw en kiezen dus een foto van Louis van Gaal uit voor de cover van een, het moet gezegd, tikje voorspelbare speciale uitgave.

Nou is het ook wel een héérlijke foto. Het rode shirt met de witte hals is van Royal Antwerp FC, de club waarvoor Van Gaal in de jaren zeventig vier seizoenen speelde. Van Gaal heeft een vlassig baardje en een dameskapsel. Hier en daar is een puistje zichtbaar en hij draagt een kettinkje, met een naam: Louis. Zo zie je het tegenwoordig niet meer.

Koppen kijken, heet de keuze uit Panini-plaatjes, en dat is precies wat de stijlgids beoogt. Een lange en bonte parade trekt langs, van voetballers met de wonderlijkste kapsels, snorren en baarden. Of die voetballers op deze manier niet dienen ter stimulering van leedvermaak, is dan de vraag.

De redactie van Santos voelde ’m al aankomen. Het tonen van de selectie van Panini-plaatjes leverde gegniffel op bij buitenstaanders, wordt toegegeven. Maar, schrijft de redactie, ‘het was geen gegrinnik uit leedvermaak, bedoeld om al die kleurrijke voetballers eens lekker uit te lachen, zeker niet. Op de een of andere manier roepen deze portretten een glimlach op van vertedering.’

Hoe curieuzer het uiterlijk van de voetballer, hoe groter de kans dat hij wordt opgenomen in de stijlgids. Het is ook hun eigen schuld. International Eljero Elia (FC Twente, Feyenoord) legt uit waarom hij in de loop der jaren voor vlechtjes, krulletjes, stekels, kleurtjes, een scheiding en ‘kaal’ koos. ‘Je haar is je trademark geworden.’

Boven een fotoserie van Duitse voetballers met een matje heeft een eindredacteur ‘Heimatjes’ gezet. In de voetbalstijlgids van Santos is overal ironie.

Meer over