Losse beelden, trage scènes en geen pakkend geheel

De verschillende elementen (dans, tekst, livemuziek) willen maar geen pakkend geheel vormen. Het blijven losse beelden.

null Beeld Annette Embrechts
Beeld Annette Embrechts

Een sombere sluier hangt over de zich traag voortslepende scènes.

Snippertjes 'geluk' dwarrelen door de lucht of storten als zilverkleurig puin omlaag, boven op een performer. In Bliss gaat geregeld van alle kanten een confettikanon af. Dat wordt vegen na afloop. Veel rotzooi voor een vleugje pret.

Dat is het thema van deze nieuwe, wat zwaarmoedige voorstelling van de jonge choreograaf Jasper van Luijk: we zoeken zo graag geluk, maar het valt ons slechts schaars ten deel. En dan nog glipt het tussen de vingers door.

De vier gelukzoekers in Bliss - twee dansers, een pianist, een schrijfster - zoeken de schuld bij de smartphone en het voortdurend online zijn. Voor dit uur gaan ze in elk geval offline. Dat verbeeldt Jasper van Luijk tamelijk letterlijk. Danser Youri Peters werpt een last van snoeren van zich af, maar hannest nog lang met de kabels.

Schrijfster Helena Hoogenkamp zit lang met haar rug naar ons toe en declameert haar teksten nogal statisch en eentonig tegen een blinde muur. Terwijl wat ze zegt, op wat clichés na, best grappig is. Ze benoemt gekke ritueeltjes om het bestaan even te accentueren. Zoals je sokken te vroeg aantrekken nadat je je teennagels in alle kleuren hebt gelakt. Of op blote voeten door de McDonald's lopen.

Maar zoals geluk in Bliss al snel uiteenvalt, zo willen de verschillende elementen (dans, tekst, livemuziek) maar geen pakkend geheel vormen. Een sombere sluier hangt over deze trage scènes. Lennart Siebers sleurt aan zijn elektrische piano, de dansers proberen hem in een duet op sleeptouw te nemen, als derde wiel aan een wagen. Losse beelden, gevangen in te veel verschillende soorten licht (bouwlamp, lantaarnpaal, voetlicht). Hier mag de eigenzinnige Van Luijk nog aan sleutelen voordat Bliss de schijnwerpers echt verdient.

Bliss

Dans
Shifft/Jasper van Luijk
8/11, Theater Kikker, Utrecht. Tournee t/m 1/2.

Meer over