Longlist Libris Geschiedenis Prijs is feest der herkenning

Veel oude bekenden op longlist Libris Geschiedenis Prijs. Jolande Withuis en Martin Bossenbroek wonnen de prijs al eens eerder.

Lilianne Ploumen. Beeld anp
Lilianne Ploumen.Beeld anp

De elfde jaargang van de Libris Geschiedenis begint onder een treurig gesternte: het overlijden vorige maand van de bedenker van de prijs, tevens hoofdredacteur van Historisch Nieuwsblad, Frans Smits. Aan de samenstelling van de longlist van tien boeken die kandidaat zijn voor de prijs, heeft Smits nog bijgedragen.

Vier van de tien potentiële prijswinnaars hebben een buitenlands onderwerp, van Hitlers aantrekkingskracht tot een gezin dat het slachtoffer werd van het China van Mao. Verder valt op dat onder de geselecteerden oude bekenden zijn, zoals Jolande Withuis en Martin Bossenbroek, die allebei de prijs al eens wonnen. H.L. Wesseling, Luc Panhuysen en Ewoud Kieft stonden eerder op de shortlist van de vijf beste boeken.

Juryvoorzitter

Lilianne Ploumen, demissionair minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking, is dit jaar voorzitter van de Libris Geschiedenis Prijs. Zij studeerde maatschappijgeschiedenis aan de Erasmus Universiteit.

Juryvoorzitter deze editie is minister Lilianne Ploumen. De jury bestaat verder uit Annegreet van Bergen, journalist en schrijfster van Gouden jaren, waarmee ze werd genomineerd voor de Libris Geschiedenis Prijs; Karin van den Born, eindredacteur bij de NTR; Martine Gosselink, hoofd geschiedenisafdeling van het Rijksmuseum Amsterdam; Wim Klinkert, hoogleraar Militaire Geschiedenis aan de UvA en Nederlandse Defensie Academie; Klaartje Schweizer, sectormanager Collecties en Beheer bij het Nederlands Openluchtmuseum en Martin Sommer, redacteur van de Volkskrant.

De Libris Geschiedenis Prijs wordt dit jaar voor de elfde keer uitgereikt. Deelnemende instellingen zijn de Volkskrant, samen met het Historisch Nieuwsblad de oprichter van de prijs. Later sloten zich aan naamgever Libris, Nederlands Openluchtmuseum, NTR, VPRO en Rijksmuseum Amsterdam. De prijs bekroont historische boeken die een algemeen publiek aanspreken. Er is een geldbedrag van 20 duizend euro aan verbonden.

Aanvullingen & verbeteringen: Luc Panhuysen werd in een eerdere versie van dit artikel als oude bekende ten onrechte niet genoemd. Hij stond in 2009 op de shortlist van de prijs met zijn boek Rampjaar 1672.

De genomineerden

Michel Krielaars; Alles voor het moederland. De Stalinterreur ten tijde van Isaak Babel en Vasili Grossman.

Martin Bossenbroek; Fout in de Koude Oorlog. Nederland in tweestrijd, 1945-1989.

Jolande Withuis; Juliana. Vorstin in een mannen-wereld.

Craig Harline Jacobs; Vlucht. Een familiesaga uit de Gouden Eeuw.

H.L. Wesseling Scheffer; Renan Psichari. Een Franse cultuur- en familiegeschiedenis 1815-1914.

Ewoud Kieft; Het verboden boek. Mein Kampf en de aantrekkingskracht van het nazisme.

Koen Hilberdink; J.B.W.P. Het leven van Johan Polak.

Luc Panhuysen; Oranje tegen de Zonnekoning. De strijd tussen Willem III en Lodewijk XIV om Europa.

Geert Mak; De levens van Jan Six. Een familie-geschiedenis.

Carolijn Visser; Selma. Aan Hitler ontsnapt, gevangene van Mao.

Meer over