Album

Llum door het Lets Radiokoor is harmonieus maar nooit op een goedkope manier ★★★★☆

null Beeld

‘Een innerlijke pelgrimstocht’, noemt Ramón Humet het grote koorwerk Llum (‘Licht’) dat hij tussen 2013 en 2016 schreef. De Catalaanse componist brengt daarvoor heel wat meer bagage mee dan veel anderen die hedendaagse spirituele klankwerelden verkennen.

Daarin weet Humet hoorbaar de weg. Uit het zevendelige werk spreekt een bijna visionair voorstellingsvermogen. De muziek is harmonieus, maar nooit op een goedkope manier. De architectuur is gebaseerd op strenge vormen waarvan je, zoals dat hoort, eigenlijk niets hoort. Dat van de teksten niets te verstaan is – op de halleluja’s in het laatste deel na – is geen bezwaar.

De wisselbaden van koorklank bevatten spannende elementen, zoals van bovenaf ‘gestapelde’ akkoorden en scintillerende aura’s van boventonen. Het Lets Radiokoor is een van de beste vocale ensembles ter wereld en dat deze uitvoering subliem is, mag dan ook nauwelijks een verrassing worden genoemd.

Lets Radiokoor

Ramón Humet: Light

Klassiek

★★★★☆

Ondine

Welke nieuwe muziek is er uitgebracht en wat vinden de experts van de Volkskrant daarvan? Bekijk onze muziekpagina met het album van deze week, alle recensies en de tracks van de week.

Meer over