FilmrecensieLittle Joe

Little Joe is een beklemmend horrorsprookje in geruststellende pasteltinten ★★★★☆

Wie een eenduidige horrorfilm verwacht, komt bedrogen uit.

null Beeld

Van zijn schoonheid moet de plant het niet hebben: de rode bloem oogt pluizig, de stengel is kaal en krom. Toch is deze genetisch gemanipuleerde potplant het nieuwe paradepaardje van de kwekerij waar wetenschapper Alice (Emily Beecham) werkt. De plant verspreidt hormonen die een geluksgevoel veroorzaken. Alice noemt haar creatie Little Joe, als eerbetoon aan haar tienerzoon Joe.

Dat er iets niet in de haak is met die geluksplant wordt al snel duidelijk in Little Joe, de eerste Engelstalige speelfilm van de Oostenrijkse Jessica Hausner (Lovely Rita, Lourdes, Amour fou). Alleen al de geluidsband, vol sinister gekraak en gepiep, bezorgt de kijker een ongemakkelijk gevoel. Daarnaast begint iedereen die zijn neus in Little Joe gestopt heeft, zich een tikje vreemd te gedragen. Afstandelijker. Alsof niets er nog toe doet, behalve de plant.

Hausners sciencefictionverhaal doet denken aan de griezelklassieker Invasion of the Body Snatchers, waarin emotieloze klonen het overnemen van de mens. Maar wie een eenduidige horrorfilm verwacht, komt bedrogen uit. Little Joe is eerder een psychologisch drama, verpakt als een thriller, waarin iedere scène zich op verschillende manieren laat uitleggen. Ziet Alice haar zoon Joe werkelijk veranderen, of is hij doodgewoon aan het puberen? Is haar collega Bella geestelijk instabiel of vertelt ze een alarmerende waarheid?

Hausner houdt van ambigue verhalen. In haar bekroonde film Lourdes (2009), waarin een zieke vrouw na een bezoek aan het bedevaartsoord weer beter wordt, stond het verrichte wonder voortdurend ter discussie. In Little Joe slaagt de regisseur er opnieuw in alle opties open te houden, zonder dat het ten koste gaat van de spanning. Hausner, die voor haar scenario navraag deed bij neurowetenschappers en biologen, schetst een wereld die niet ver afstaat van de onze. Een wereld waarin een plant zich op slinkse wijze zou kunnen verweren tegen zijn schepper. Of waarin een alleenstaande werkende moeder worstelt met schuldgevoelens.

Het is vooral die laatste, meest realistische lezing waarmee Hausner overtuigt. Zelden werd het moederschap, en vooral het loslaten dat daarbij hoort, op zo’n griezelige en toch invoelbare wijze verbeeld. Alice moet kiezen tussen haar grote en haar kleine Joe. Beecham, die in Cannes de prijs voor beste actrice won, weet haar twijfels uitstekend te vertolken.

Als kers op de taart is er de prachtige aankleding. Zowel de kleding als de decors zijn een lust voor het oog, van de zachtgroene laboratoriumjassen tot de gebakjes in de bedrijfskantine. Little Joe is een beklemmend horrorsprookje in geruststellende pasteltinten.

Little Joe

Drama

★★★★☆

Regie Jessica Hausner.

Met Emily Beecham, Ben Whishaw, Kerry Fox, Kit Connor.

106 min., in 25 zalen.

Meer over