Lightfoot is ook aan kids besteed

De ambitie van choreograaf Arthur Rosenfeld met Meekers Uitgesproken Dans is niet gering. Eerder vatte hij met succes het Oude Testament en de evolutieleer samen in aansprekende dans voor kinderen....

Annette Embrechts

Toch moet je een behoorlijke Shakespeare-kenner zijn om alle hints te snappen. Dat kun je niet verwachten van tieners. Bovendien is de humor vaak erg melig, worden er te veel zijdelingse boodschappen bijgehaald en zijn de dansjes te oppervlakkig. Aan de diepere betekenis van de geciteerde Shakespeare-teksten komt de groep nauwelijks toe.

Introdans Ensemble voor de Jeugd is wel een geslaagd verbond aangegaan, met de Tilburgse choreografe Helma Melis. Deze kleurrijke dame heeft een grote voorliefde voor sportieve dans in bonte decors. Die mag ze nu botvieren op een groter gezelschap dan haar eigen club LaMelis en dat pakt prachtig uit. Aan het begin van het nieuwe programma Comedy goochelen vijf danseressen en vier dansers met levensgrote ballonnen. De dames op turkooizen spitzen en in kokette rood-witte jurkjes zijn een kruising tussen cheerleaders en ballerina’s. Deze Frou Frou Ball-O-Nière in de vrolijke sfeer van een Amerikaanse kostschool kent maar één manco: het einde komt te snel en te abrupt.

Introdans laat zien dat ook een volwassen choreografie van Paul Lightfoot en Sol León, in 1994 gemaakt voor de seniordansers van het Nederlands Dans Theater, best aan kinderen is besteed. Zelfs als die gezet is op Beethovens Vijfde Symfonie.

Het sobere kwartet Pas de Danse van grootmeester Mats Ek vergt iets meer van het inlevingsvermogen van kinderen, maar stille humor mag best met stille aandacht worden beantwoord. De tongen gaan letterlijk weer los in het grappige duet Wrapped van Inbal Pinto: twee vrouwen op een bankje vouwen en ontvouwen in strak ritme hun tenen en benen op zelf geproduceerd geklikklak. Grappig dat een deel van de zaal na afloop met de tong tegen het gehemelte en de voetjes van de vloer de strak gechoreografeerde komedianten probeerde na te doen.


www.meekers.nl en www.introdans.nl.

Meer over