TV-RecensieKelder & Klöpping

Lieve Jort, wen maar aan Alexa, want dichter bij een butler zul je niet komen

Emma Curvers
null Beeld

Jort Kelder heeft geen butler of oprijlaan, maar moet in Kelder & Klöpping blijven doen alsof.

‘Ze zijn tegenpolen in alles’, zei Eva Jinek toen Alexander Klöpping en Jort Kelder dinsdagavond bij Jinek aanschoven om te praten over hun nieuwe programma. O ja? Ja, want Jort Kelder houdt van analoge dingen zoals haardvuur en Alexander Klöpping vindt een haardvuurfilmpje op een smart-tv ook wel vet. In Kelder & Klöpping staat het duo stil bij de vraag: is vooruitgang de beste optie, of was vroeger alles beter?

Zo demonstreert Klöpping een aantal slimme speakers, waarmee je ook magnetrons en andere apparaten in huis kunt bedienen. Niks voor Kelder natuurlijk, zo’n Siri, Alexa of Google Assistant. ‘Jij laat vast liever je krant strijken door een butler’, zegt Klöpping. ‘Zeker’, zegt Kelder. ‘Een huis, dat is met een haardvuur, een oprijlaantje en een paar hectare eromheen.’ Dat moet-ie even zeggen, want hij gaat daarna langs bij een huis met een haardvuur, een oprijlaantje en een paar hectare eromheen. De bewoners zijn net als Kelder tech-sceptisch en toch gelukkig. Dat bestáát. Af en toe probeert Klöpping de zogenaamde tegenstelling speels door te prikken: ‘In het hoekje stond een iMac, hè?’, zegt hij. ‘Dat had niet in de montage gemogen’, zegt Kelder.

Wanneer hij een smart home bezoekt in Londen, reageert Kelder op elke innovatie als iemand die vanochtend na dertig jaar cel is vrijgekomen. Als een digitale assistent terugpraat via de speaker, zegt hij stomverbaasd: ‘Wie zei er nou ‘okee’?’. En als de slimme speaker niet doet wat hij verwacht, drukt hij lukraak op wat knoppen: ‘Nu weet ik weer niet welke knop, want ik heb er hier wel een, twee, drie!’ Klöpping heeft als de enthousiasteling die mag uitweiden een sympathiekere taak.

Halverwege draaien de rollen om: ‘Je bent best positief’, zegt Klöpping als Kelder vertelt over een slim bed met sensoren. ‘Ach, best wel’, zegt Kelder. Klöpping kijkt juist kritisch naar bijvoorbeeld zo’n zelf-bestellende koelkast: ‘Uiteindelijk zijn er maar een paar bedrijven die al die dingen maken en ik vind dat economisch onwenselijk.’ Heel even lijkt het dan alsof technologische vooruitgang een gigantisch breed onderwerp is, waarover genuanceerdere standpunten mogelijk zijn dan voor of tegen.

Maar dan is daar weer het format om het voor u te versimpelen: ‘Je bent nu tegen je eigen vooruitgang aan het pleiten’, zegt Kelder tegen Klöpping, ‘jij bent óók tegen!’ De rollen lijken Klöpping nu ook te benauwen. Hij vertelde in Jinek dat hij zelf geeneens slimme apparaten in huis heeft en wil uitleggen waarom. Niet uit nostalgische overwegingen, maar omdat die dingen alles wat we doen langzaam maar zeker opslaan. ‘Het is niet chill als je de hele dag wordt afgeluisterd.’

In het slotitem bespreken Kelder en Klöpping beroepen die weleens vervangen zouden kunnen worden door robots en digitale assistenten. ‘Dus dan zou het straks zo ver komen dat ik zelf mijn krant moet strijken en mijn butler zou verdwijnen?’, zegt Kelder met gespeelde schrik. Lieve Jort, wen maar aan Alexa, want dichter bij een butler zul je niet komen.

Meer over