Liefhebbers van hard en heftig ontmoeten elkaar in de modder

'Hallo Leute', schalt het vrolijk over de camping van Dynamo. 'Jemand interesse in spacecake?' De Nederlandse dealer die zijn waren aanprijst, steekt zijn verkooppraatje bij voorbaat in het Duits af....

Van onze verslaggever

Gert van Veen

EINDHOVEN

De ruim veertig bands, die vrijdag, zaterdag en zondag op de podia van Dynamo aantraden, waren een uitgelezen aanleiding voor een weekendje kamperen. Veel bezoekers lieten de drukte voor de podia voor wat die was, en bleven voornamelijk bij de tent hangen en bouwden een eigen feestje, met barbecue, veel bier, en muziek die uit de auto-installatie tettert.

Hoewel een deel van de kampeerders zijn roes nog uitsliep van het feest van de vorige nacht, zat de sfeer er zaterdag rond een uur of twee - tijdens concerten van het Duitse Thumb en het Zweedse Entombed - goed in. Niemand leek zich te storen aan de penetrante mestgeur van de overlopende toiletten. De grote hoosbui (inclusief donder en bliksem) van vrijdagnacht had delen van het terrein veranderd in een modderpoel, die op de bloedhete zaterdag de arena vormde voor enthousiaste moddergevechten. De eerste 'mudpeople', die zich in ware Woodstock-traditie in kleverig bruine smurrie hulden, doolden als Dynamo-zombies door de menigte.

De politie van Eindhoven hield op het hardrockfestival 95 bezoekers aan, het grootste deel, ruim vijftig, zondagavond en -nacht toen het op de slotavond tot strubbelingen kwam. Twee grote tenten werden ontruimd. In de ene begonnen zo'n tweehonderd mensen tegen zijpanelen te trappen, in de andere was brand gesticht. Bij de ontruiming keerden festivalgangers zich tegen de politie door met allerlei spullen en modder te gaan gooien. 'Een mineur slot op een majeur muziekfestijn', noemde een politiewoordvoerder de rellen van zondag.

Death metal, black metal, trash metal, heavy metal, rock, punkrock, hardcore. Alle categorieën zwaar en hard waren dit weekend voor de twaalfde keer verzameld op Dynamo Open Air. Met zijn 80 duizend bezoekers is het festival op het terrein van vliegveld een van de grootste evenementen van het festivalseizoen. Vooral in de laatste jaren is het uitgegroeid tot een serieus alternatief voor het bekendere Pinkpop.

Toch kan het Eindhovense festival zich op papier nauwelijks meten met Pinkpop. De faam van groepen als Machinehead, Korn en Marilyn Manson (de laatste twee dit jaar ook te zien op Pinkpop) reikt tot over de strikte metalgrenzen, maar het overgrote deel van het Dynamo-programma bestaat uit bands die uitsluitend in metalkringen bekend zijn. Dat verklaart misschien ook de doorgaans gezellige, haast intieme sfeer van het festival. Hier komen de echte metalfans, een internationale underground van liefhebbers van 'hard en heftig.'

Het succes van Dynamo is het beste bewijs van het feit dat hard rock en metal zijn begonnen aan een nieuwe jeugd. De muziek is, sinds de eerste generatie bands uit de jaren zeventig (aangevoerd door Deep Purple en Black Sabbath), al talloze malen doodverklaard, maar steeds weer door een nieuw, jonger publiek ontdekt. Na een tweede bloei in de jaren tachtig, leek het genre opnieuw een langzame dood te sterven. Maar eenmaal ondergronds, begon metal langzaam maar zeker aan een derde jeugd.

De meeste groepen op Dynamo maken platen voor kleine, onafhankelijke maatschappijen, die de fakkel verder voerden toen de majors het genre bij het oud vuil zetten.

Sommige van die maatschappijtjes zijn overigens al lang zo klein niet meer, zoals Roadrunner dat het gat in de markt ontdekte en een imperium opbouwde met bands als Sepultura. Op deze twaalfde Dynamo was Roadrunner sterk vertegenwoordigd met Coal Chamber, Karma To Burn, Type O Negative, Vision Of Disorder en Machinehead, dat zaterdag het Dynamo-podium betrad tijdens de avondschemer.

Met zijn machinale ritmes, zware gitaarriffs en transparante sound is het Amerikaanse gezelschap rond zanger-gitarist Robb Flynn een van de recente metalbands die een groot publiek heeft bereikt.

Machinehead was voorafgegaan door de muzikanten van de New-Yorkse hardcore-punkgroep Sick Of It All, die niet helemaal op hunplaats leken tussen al die andere zwaargewichten. Er lag een wereld van verschil tussen hun directe no-nonsense aanpak en de bombastische pathos van voorafgaande bands als Moonspell. Deze Portugese black metalgroep (aangekondigd als 'Transsylvanische vampierenmetal') was een van de zwakkere groepen op het zaterdagmiddagprogramma, waar verder ondermeer de Duitse crossover-rockgroep Thumb (met scratchende dj) en het Zweedse Entombed speelden. Noord-Europa, dat een indrukwekkende metal-traditie kent, had een grote afvaardiging op het festival.

Na in eerdere edities Nederlandse bands als Urban Dance Squad, Nerve en Kong te hebben geprogrammeerd, presenteerde Dynamo dit jaar Orphanage, na The Gathering zo ongeveer de belangrijkste metalband van Nederland. De groep van zanger-gitarist Lex Vogelaar combineerde donkere 'doom metal' met breed uitwaaierende symfonische passages en Gregoriaans gezang. Juist toen Orphanage een heel koor in bruine monnikspijen liet opdraven, verdween de zon achter donkere regenwolken: een dramatisch effect, waar geen lichtshow tegen op kon.

Het was de laatste keer dat Dynamo op het Eindhovense vliegveld werd gehouden. Maar voorlopig kan het metal-legioen zo ongeveer de hele zomer kamperend op festivals doorbrengen. Voor de komende maanden staan er in Duitsland evenementen gepland als Waldrock (28 juni, met ondermeer Megadeth), Hard Bop (Bremen, 12 juli), Super Crash Open Air (Rendsdorf, 18-20 juli) en Wacken '97 (8 en 9 augustus).

Meer over