Lief en leed in het leven van de giraf: draaierig maar zinvol

Overvolle, zinvolle jeugdtheatervoorstelling over de gevolgen van de economische crisis. De jonge actrice Yara Alink neemt het publiek knap op sleeptouw.

Annette Embrechts
null Beeld Sanne Peper
Beeld Sanne Peper

Een prima idee: een jeugdvoorstelling over de gevolgen van de economische crisis. Er zijn immers genoeg gezinnen die in het dagelijks leven moeten zien te dealen met minder brood op de plank of de makkes van een werkloze ouder.

Om het thema invoelbaar te maken kiest regisseur Paul Knieriem van De Toneelmakerij een tekst van de Portugese theatermaker Tiago Rodrigues, boordevol metaforen, gepresenteerd als 'spreekbeurt' maar gebracht als coming-of-age-reiscollage in een bont decor. Het duurt even voordat de acteurs aan spelen toekomen op die draaischijf vol krukjes, trapladders, discobollen, autodeuren, wc-brillen en afwasrekjes. Gelukkig neemt de jonge actrice Yara Alink het publiek knap op sleeptouw in haar hyperbewuste bespiegelingen over grote en kleine drama's in haar leven als 9-jarig meisje met bijnaam Giraf. Haar moeder is dood, haar vader een werkloze acteur en de voorbereidingen voor haar spreekbeurt over de giraf stokken omdat geld ontbreekt voor een abonnement op Discovery Channel.

Met haar boze brombeer (een dwarse scheldrol van Peter van Heeringen) ontdekt ze eigengereid hoe de wereld barst van 'goed' en 'kwaad' geld, pinautomaten, politie, pedofielen en premiers. Tjebbo Gerritsma zorgt met vet aangezette dubbelrollen (van zwarte panter tot chanteerbare minister-president) voor welkome lucht in dit tekstrelaas. En Krisjan Schellingerhout zoekt als lieve maar lijdzame vader steun bij een synthesizer. Zo ontstaat een overvolle voorstelling over armoede en gebrek: pittig en draaierig maar niettemin zinvol.

Lief en leed in het leven van de giraf, Jeugdtheater. Lief en leed in het leven van de giraf, door De Toneelmakerij; vanaf 9 jaar. 17/10, De Krakeling, Amsterdam. Tournee t/m 3/1.

Meer over