Lied van Spinvis met Schmidtprijs bekroond

De Annie M.G. Schmidt-prijs voor het beste theaterlied 2003 is gegaan naar het lied Voor ik het vergeet van Spinvis....

De jury, onder leiding van radiomaker Frits Spits, kon niet kiezen tussen twee uitvoerenden. Daarom kreeg zowel Spinvis (echte naam: Erik de Jong), de maker en zanger van het lied, als Lenette van Dongen het bronzen borstbeeld van Annie M.G. Schmidt en het bijbehorende geldbedrag van 3500 euro. Van Dongen zingt in haar solo-programma Vedette haar versie van Voor ik het vergeet.

Spinvis is een muzikale computerknutselaar uit Nieuwegein die samples en loops door elkaar husselt en dan gaat knippen totdat er een minimalistische, esoterische melodielijn overblijft. Daar legt hij dan weer impressionistische teksten overheen. Voor ik het vergeet past in die New Age-sfeer, waar Lenette van Dongen ontvankelijk voor is.

Twee jaar geleden werd de prijs gewonnen door Erik van Muiswinkel en Diederik van Vleuten. Zij parodieerden met het lied Tibet juist een parodie op deze muzieksoort en gedachten.

In Voor ik het vergeet somt de tekstdichter een aantal zaken op waarvan hij hoopt dat hij ze zich altijd zal blijven herinneren, zoals de vrienden met wie hij koninginnedag vierde. Maar natuurlijk vooral zijn geliefde.

Meer over