OmslagPoezië om te kussen

Lezen is leuk, zeggen de covers van tijdschrift Dichter.

Hoe je leesplezier lichtvoetig aan de man brengt.

Dichter. Tem de tekens. Omslagillustratie Job van Gelder. Beeld null
Dichter. Tem de tekens. Omslagillustratie Job van Gelder.

Dichter. Tem de tekens

Illustratie Job van Gelder, ontwerp Mariëlle Mijs. Plint; € 6,25.

‘Jawel, ik schrijf gedichten, maar er wordt nog maar zelden poëzie gepubliceerd.’ Die verzuchting kreeg Mia Goes zo vaak te horen van schrijvers in haar omgeving dat ze besloot er iets aan te doen. Drie jaar geleden begon ze het tijdschrift Dichter., een kwartaalblad ‘voor kinderen van 6 tot 106 jaar’ dat poëzie lichtvoetig combineert met beeldende kunst.

In elke aflevering worden zestig gloednieuwe gedichten gepresenteerd door een vaste groep auteurs, onder wie Bibi Dumon Tak, Joke van Leeuwen, Ineke Holzhaus, Remco Ekkers en Wiel Kusters.

Dichter. is een uitgave van de Eindhovense stichting Plint, die in 1979 werd opgericht door een groep bevriende leraren en al veertig jaar poëzie in alle mogelijke gedaanten aan de man brengt: op kalenders, koffiemokken en slopen (‘poëzie om te kussen’) op placemats, posters voor in de klas en raamaffiches voor thuis (‘ook handig tegen inkijk’), met teksten als Martin Brils welbekende Wat we willen:/ momenten/ van helderheid/ of beter nog: van grote/ klaarheid (...).

Ter gelegenheid van de in 1966 door de Unesco uitgeroepen Dag van de Alfabetisering (8 september, in Nederland uitgebouwd tot een Week) maakte Plint een herdruk van Tem de tekens uit 2018, een themanummer in samenwerking met Stichting Lezen & Schrijven over laaggeletterdheid. Daarin schrijven onder anderen Gouden Griffel-winnaar Bette Westera en de Rotterdamse stadsdichter Derek Otte over het nut en plezier van taal en ‘waarom het voor sommige mensen (2,5 miljoen Nederlanders) moeilijk is goed te leren lezen en schrijven’.

In elk nummer van Dichter. geeft Mia Goes ontwerpers en illustratoren de vrije hand. Voor Tem de tekens waren dat Ruth Hengeveld, Job van Gelder en Gemma de Waard. Het geestige boekrijwiel op het omslag is van Job van Gelder. Boodschap: lezen kun je net als fietsen leren.

Dichter. Omslagillustratie Agnes Loonstra. Beeld null
Dichter. Omslagillustratie Agnes Loonstra.
Dichter. Omslagillustratie Lea Vervoort. Beeld null
Dichter. Omslagillustratie Lea Vervoort.
Dichter. Omslagillustratie Tineke Meirink. Beeld null
Dichter. Omslagillustratie Tineke Meirink.
Dichter. Omslagillustratie Gemma de Waard. Beeld null
Dichter. Omslagillustratie Gemma de Waard.
Meer over