postuum

Levensgenieter De la Renta was vriend van de high society die hij kleedde

Modeontwerper Oscar de la Renta is maandag op 82-jarige leeftijd thuis overleden aan kanker. De la Renta kleedde de sterren, en werd er mettertijd ook zelf een.

De ontwerper Oscar de la Renta (C) en model Karlie Kloss (L) bij de Oscar De La Renta fashion show tijdens de Mercedes-Benz Fashion Week in september 2014. Beeld anp
De ontwerper Oscar de la Renta (C) en model Karlie Kloss (L) bij de Oscar De La Renta fashion show tijdens de Mercedes-Benz Fashion Week in september 2014.Beeld anp

In modekringen is zijn naam synoniem voor een 'mooie jurk'. Oscar Aristides Ortiz de la Renta Fiallo, die op 22 juli 1932 werd geboren in Santo Domingo in de Dominicaanse republiek, was niet het type ontwerper dat de wereld wilde veranderen met conceptuele en ingewikkelde mode met een boodschap. Hij wilde gewoon mooie jurken maken - in interviews was hij de eerste om dat toe te geven.

Zijn stijl in het kort? Glamourous, vrouwelijk en elegant. Sterren als Penelope Cruz, Sarah Jessica Paker en Amy Adams droegen zijn jurken tijdens de uitreiking van de Oscars. Zijn meest recente grote succes was de veelgeprezen, klassieke, lange witte jurk met kanten details waarin Amal Alamuddin eind september met George Clooney trouwde

Behalve filmsterren, kleedde De la Renta ook maar liefst vijf presidentsvrouwen. Jaqueline Kennedy, Betty Ford, Nancy Reagan, Hillary Clinton en Laura Bush droegen allemaal regelmatig zijn kleding in het openbaar. Krap twee weken geleden werd ook Michelle Obama gefotografeerd in een van zijn jurken. In de Verenigde Staten was die jurk meteen onderwerp van gesprek; de huidige first lady had nooit eerder iets van De la Renta gedragen, en de ontwerper heeft daar wel eens over geklaagd.

Jongste kind

De la Renta was de jongste in een gezin met zeven kinderen, en de enige zoon. Op zijn negentiende vertrekt hij naar Madrid om een kunstopleiding te volgen aan de Real Academia de Bellas Artes de San Fernando. Hij verdient wat bij met modetekeningen die hij voor de Spaanse kranten maakt en kan na zijn studie direct terecht als illustrator bij Cristobal Balenciaga, een van de grootste ontwerpers van die tijd. In 1961 besluit hij om zijn geluk te beproeven in Parijs. Hij komt terecht bij Lanvin, waar Antonio del Castillo het toen voor het zeggen heeft.

In 1963 vertrekt De la Renta naar de Verenigde Staten, om te werken voor Elizabeth Arden, die op dat moment nog couturekleding maakt. Na twee jaar stapt hij over naar Jane Derby Inc. Wanneer Derby in 1965 overlijdt, neemt hij haar bedrijf over en geeft het zijn eigen naam. Later, tussen 1993 en 2002, ontwerpt hij ook voor Balmain; hij was de eerste buitenlandse ontwerper aan het hoofd van een Frans modehuis.

In de loop van zijn carrière werd De la Renta, een levensgenieter die goed bevriend was met de high-society die hij kleedde, net zo bekend als zijn bekendste klanten. Noem een prestigieuze modeprijs en de ontwerper heeft 'm op zak. Hij won tot twee keer toe de Designer of the Year Award en de CFDA Lifetime Achievement Award. Ook ontving hij onderscheidingen van de Spaanse koning Juan Carlos en de Légion d'honneur van de Franse regering.

Nauwelijks een week geleden maakte hij bekend dat hij een stapje terug ging doen en dat hij de Britse ontwerper Peter Copping, die eerder voor Nina Ricci werkte, had benoemd als creative director . Op die manier wilde De la Renta zijn eigen opvolging regelen en ervoor zorgen dat de toekomst van zijn modehuis werd verzekerd. Net op tijd, blijkt nu.

Jacqueline Kennedy (1962). Beeld HH
Jacqueline Kennedy (1962).Beeld HH
Actrice Penelope Cruz (2005). Beeld ap
Actrice Penelope Cruz (2005).Beeld ap
Oprah Winfrey (2010). Beeld afp
Oprah Winfrey (2010).Beeld afp
Actrice Cameron Diaz (2010). Beeld epa
Actrice Cameron Diaz (2010).Beeld epa
Actrice Amy Adams (2013). Beeld reuters
Actrice Amy Adams (2013).Beeld reuters
Meer over