Leo & Lena en Dissus


Leo & Lena, door: NT Jong.
Vanaf 9 jaar. (****)
10/10 in Rasa/Stadsschouwburg Utrecht.
Tournee t/m 30/11. 
ntjong.nl

Dissus, door: Theatergroep Kwatta en Het Gelders Orkest.
Vanaf: 8 jaar. (****)
12/10 in Stadsschouwburg Nijmegen.
Tournee t/m 4/1.
kwatta.info

Twee voorstellingen waarin de held op het eind in z'n nakie staat.

Annette Embrechts
Dissus door theatergroep Kwatta Beeld Kwatta
Dissus door theatergroep KwattaBeeld Kwatta

Twee groepen bewerkten klassieke teksten tot brutaal verdwaaltheater voor pubers. Toevallig: in beide voorstellingen eindigt een naakte held in plastic zak.

Toevallig en hilarisch: zowel in de grote-zaal-voorstelling Dissus (8+) van Theatergroep Kwatta en Het Gelders Orkest, als de brutale productie Leo & Lena (9+) van NTJong staat de held tegen het slot kortstondig in zijn nakie - even alles kwijt. Om zijn edele delen te beschermen, jong publiek verdraagt niet lang bloot in een voorstelling, grijpen ze allebei naar een plastic zak: gespierde jongensbenen steken rap door hengsels. Gegrinnik alom. Zo komen de helden thuis, na een coming-of-ageavontuur, waarin ze danig op de proef worden gesteld.

NTJong vroeg toneelschrijver Jibbe Willems om het satirische sprookje Leonce und Lena (1836) van Georg Büchner, over twee koningskinderen die tegen hun zin moeten trouwen, te bewerken tot een eigentijds stuk over verwende tieners en gemakzuchtige ouders. Willems maakte er een geweldige tekst van over 'lammelalummelige' pubers die traag in opstand komen tegen hun geslaagde, maar afwezige ouders. Regisseur Noël Fischer stookt de vijf acteurs op tot tegendraads en brutaal spel, variërend van lijzig tot slapstick, introspectief tot hysterisch en scabreus tot kitsch. Leo (Mattias van de Vijver) en Lena (Anneke Sluijters) zwelgen in romantische verlangens, maar blijven plakken in hun overdadig volgestouwde slaapkamer. Daar chillen ze met twee trouwe, voorzichtige vrienden (Bram van der Kelen en Eva Zwart).

undefined

Uitgehuwelijkt

Wanneer ze dreigen te worden uitgehuwelijkt, lopen ze toch weg, een minidwaaltocht op stepjes tussen kerstbomen. De ongeruste ouders (Mark Rietman en Betty Schuurman) kwelen vanaf een televisiescherm. Onder alle bonte vermommingen en komische uitspraken ('Van fantasietjes krijg je slappe knietjes') proef je de hechte structuur van Büchners toneeltekst in drie aktes: die cirkelen mooi om klassieke thema's als 'loutering' en 'lotsbestemming'.

Verboden terrein

De dichterlijke structuur van de Odyssee, ook een zwaar beproefde zwerftocht om gelouterd thuis te komen, zit eveneens hecht verpakt in het meeslepende jongensverhaal Dissus van Gouden Griffel-winnaar Simon van der Geest. Nu brengt Theatergroep Kwatta het bekroonde boek energiek op de planken, met een alert ensemble van het Gelders Orkest. In een deels gezongen vertelling op rijm ('Wacht maar in mijn kop groeit een plan, broeit een plan, mijn wraak is zoet en zwart als drop') fabrieken één actrice en zeven jongens, waaronder de guitige, helblonde Rogier van Erkel als 'miniheld' Dissus, alle avonturen bij elkaar, met spullen van een bouwplaats. Ze zijn evengoed spelende jongens op verboden terrein als onzekere helden met zucht naar gevaar. Een cementton wordt luchtballon en uit plastic groeit een windman. Zo raken ze op het ritme van drumsolo's, flageoletten en een zware bas dicht bij huis 'vet verdwaald'.

null Beeld Kwatta
Beeld Kwatta
Meer over