Review

Lente is niet Knausgårds beste in vier seizoenen-reeks

Derde deel van Vier seizoenen blijft niet nagalmen.

De Noorse schrijver Karl Ove Knausgård.Beeld Els Zweerink

In het derde deel van de Vier seizoenen-reeks is Karl Ove Knausgårds jongste dochter Anne, aan wie hij de serie heeft opgedragen, twee maanden. Anders dan de eerdere delen is Lente geen lexicon, met tobberige vignetten over alledaagse onderwerpen, maar geschreven als lange brief, of 'roman' volgens de uitgeverij. Hij beschrijft één dag, op weg naar het ziekenhuis waar zijn vrouw Linda ('je moeder') opgenomen is vanwege een zware depressie.

In zijn kenmerkende stijl, openhartig, lyrisch en soms juist kaal en alledaags, overdenkt de Noorse succesauteur de duistere periode waarin het gezin sinds Linda's ziekte is beland, terwijl de natuur opbloeit. Grote contrasten die zich ook in hemzelf manifesteren, hij is afwisselend diep gelukkig en intens zwart. Je vergeeft hem de huilbuien, die je in een roman doorgaans niet te vaak wilt tegenkomen, omdat je vanaf bladzijde één in zijn hoofd bent gekropen - daarin is Knausgård uniek.

Karl Ove Knausgård
Lente (fictie)
Uit het Noors vertaald door Marin Mars.
De Geus, 224 pagina's, euro 19,99.

Toch is Lente niet Knausgårds beste, het blijft niet nagalmen. In tegenstelling tot de eerdere delen doet de hyperconfessionele inzet meer denken aan zijn beroemde Mijn Strijd-reeks, maar aan die literaire ontploffingen voegt het niets toe. Niet omdat hij niet ver genoeg gaat in het blootleggen van zichzelf, maar omdat dat megalomane project af is, dat veel van zijn kracht ontleende aan juist die ambitie. De thema's zijn al bekend, dit boek is hooguit een update.

In lengte en bescheiden reikwijdte volgt dit boek wel de Vier seizoenen, maar Herfst en Winter verrasten omdat ze zo eenvoudig in hun pretenties waren. In kleine stukjes over objecten werd soms iets duizelingwekkend diepzinnigs gezegd. Lente hangt een beetje lauw tussen beide projecten in. Ondanks de huilbuien.

Meer over