RecensieParadijskleier (cabaret)

Lenette van Dongen staat vitaal en expressief op het toneel, met een reeks scherpe observaties en mooie liedjes ★★★☆☆

Wel strooit ze wat al te royaal met therapeutische termen en leefadviezen.

Joris Henquet
Cabaretier Lenette van Dongen in haar voorstelling 'Paradijskleier'. Beeld Annemieke van der Togt
Cabaretier Lenette van Dongen in haar voorstelling 'Paradijskleier'.Beeld Annemieke van der Togt

Lenette van Dongen wilde altijd al eens een vrouw met een stift zijn. Zo’n vrouw die naast een flip-over gaat staan en daar dan allerlei interessante termen op neerpent. Nu is Van Dongen net 60 geworden – toch al zo’n leeftijd dat je de schaamte compleet voorbij bent – dus ze dóét het gewoon in haar nieuwe programma Paradijskleier.

Gewapend met stiften in diverse kleuren gaat Van Dongen haar herfstige levensfase te lijf, haar zoektocht naar geluk en het ontlopen van het zwarte gat vol eenzaamheid en het gevoel er niet bij te horen. Dat klinkt clichématiger dan het is, want Van Dongen heeft een reeks scherpe observaties en grappen verzameld. Zoals haar bewering dat suiker het nieuwe roken wordt: op de afgezonderde plekjes waar mensen nu nog roken wordt binnenkort besmuikt chocola gegeten.

Cabaretier Lenette van Dongen voor haar flipover in 'Paradijskleier'. Beeld Annemieke van der Togt
Cabaretier Lenette van Dongen voor haar flipover in 'Paradijskleier'.Beeld Annemieke van der Togt

Daarbij staat ze ongelooflijk vitaal en expressief op het toneel. Ze stuift heen en weer en slingert haar welluidende zinnen op soepele wijze de zaal in. Ook heel prettig dat Van Dongen haar mooie zangstem weer volop laat horen in diverse liedjes, zowel eigen nummers als een vertaling van Lady Gaga.

Wel slaat Van Dongen af en toe door wat de zelfhulp betreft. Ze strooit nogal royaal met therapeutische termen en leefadviezen. Hierdoor voelt het soms of we op de seminar van een zelfhulpgoeroe zijn beland. Ook moet je maar net zin hebben in de interactieve elementen: het publiek vier keer op laten staan om mee te dansen op keiharde dancemuziek is wat veel van het goede.

Toch werkt Van Dongens bevlogenheid aanstekelijk. Ze weet haar publiek binnen de kortste keren mee te krijgen in haar enthousiasme en levenslust.

Paradijskleier, Lenette van Dongen. Regie: Titus Tiel Groenestege en Pieter Tiddens. 9/3, Oude Luxor Rotterdam. Tournee t/m 6/6.

Meer over