Lelystad krijgt nieuw beeld op omstreden zuil

Op de 32 meter hoge Zuil van Lely in het centrum van Lelystad komt volgend jaar een nieuw beeld van ingenieur Cornelis Lely....

Van onze verslaggever Pablo Cabenda

In de loop van het volgende jaar, het honderdvijftigste geboortejaar van ingenieur Cornelis Lely, komt op de kolom een bronzen kopie van een beeld van de aartsvader van de Nederlandse inpoldering. Het origineel, door beeldhouwer Mari Andriessen gemaakt, die ook verantwoordelijk was voor De Dokwerker in Amsterdam, staat op de kop van de Afsluitdijk.

Bijna negen maanden lang was de kolom van basaltsteen, gemaakt door beeldend kunstenaar Hans van Houwelingen leeg door een controverse over de afmetingen van de zuil. Van Houwelingen zou hem te hoog hebben gemaakt.

Beeldhouwer Piet Esser was niet de enige met bezwaren. Maandenlang was de zuil voor de inwoners van Lelystad een steen des aanstoots: te hoog, te dominant en volgens een criticus van de plaatselijke krant, de Flevopost, stak hij als een crematoriumtoren boven de rest van de bebouwing in de stad uit. Van Houwelingen zelf schatte dat zo'n 80 procent van de inwoners van de polderstad tegen zijn kunstwerk was. De kritiek is volgens hem inmiddels wel minder geworden. Van Houwelingen, die al bekendheid had gekregen met zijn park vol bronzen hagedissen in Amsterdam, werkte door alle commotie en technische problemen drie jaar lang aan zijn kunstwerk.

Nadat Esser in oktober vorig jaar bekendmaakte dat hij zijn beeld na een half jaar zou weghalen, wilde Van Houwelingen niet koste wat het kost aan een beeld van Lely vasthouden. Van Houwelingen zei destijds: 'Stel je voor dat hier een rechtse revolutie uitbreekt en Mat Herben als een dictator over Nederland gaat heersen. Misschien komt er dan wel zijn hoofd op te staan. Het idee dat zoiets kan gebeuren vind ik wel aardig.'

Maar Andriessens sculptuur die sinds 1954 bij Den Oever op de kop van de Afsluitdijk staat, bood uitkomst. Van Houwelingen kreeg van de erven van Andriessen, bij wie het auteursrecht rust, toestemming en ook Rijkswaterstaat, de eigenaar van het beeld, ging akkoord voor een replica.

Esser gaf vorig jaar al te kennen geen toestemming te geven voor een kopie van zijn beeld. Zijn beeld van Lely siert tegenwoordig de hal van het gemeentehuis in Lelystad.

Meer over