RecensieWiener Philharmoniker

Lelijk spelen kunnen de Wiener Philharmoniker niet, maar er ontbrak wel iets (drie sterren)

Violist Leonidas Lavakos Beeld Violist Leonidas Kavakos
Violist Leonidas LavakosBeeld Violist Leonidas Kavakos

Het deftigste toporkest ter wereld, de Wiener Philharmoniker, streek neer in het Amsterdamse Concertgebouw. Ze namen Haydn en Mozart mee, uniek Weens repertoire waaraan het orkest sinds de oprichting in 1842 heeft kunnen schaven. Lelijk spelen kunnen de Weners niet, al zouden ze het willen. En toch draaide het uit op een concert waarbij je dacht: waar missen ze de boot?

Op de bok stapte gastdirigent Ádám Fischer, de 69-jarige Hongaar. Zijn lichaamstaal verried dat hij zin had in Haydns 97ste symfonie en Mozarts 41ste (‘Jupiter’). Fischer stak en prikte een avond lang met zijn stokje, deelde schaduwboksend linkse en rechtse hoeken uit, balde na afloop in triomf de vuisten.

Je moest het Fischer nageven: zijn communicatie met het publiek verliep gesmeerd. Alleen jammer dat de clowneske vlotheid niet doorklonk in de symfonieën. Haydns brille en Mozarts lef: ze smoorden in de terecht bejubelde, met fluweel gevoerde Wienerklank.

Muziek van Haydn en Mozart. Wiener Philharmoniker o.l.v. Ádám Fischer, met Leonidas Kavakos (viool). Amsterdam, Concertgebouw, 26/2.

Zelfs Leonidas Kavakos kreeg er geen winkelhaak in getrokken. De Griekse vioolsolist deed trouwens ook geen moeite. In Mozarts Vijfde vioolconcert leek het alsof hij stond te spelen op een andere planeet, waar de luchten ijler zijn en de tijd trager stroomt. Kavakos musiceerde met een dwingende timing en liet eigenwijze stiltes vallen; in zachte passages wekte zijn zilvertoon magnetisme op. Maar het zilver werd soms spichtig en niet elke noot werd op de kop geraakt.

Welbeschouwd zwaaide Ádám Fischer in het vioolconcert voor spek en bonen mee. Hij kreeg de werelden van Kavakos en de Wiener niet verbonden.

Guido van Oorschot

Dirigent Ádám Fischer. Beeld Dirigent Ádám Fischer
Dirigent Ádám Fischer.Beeld Dirigent Ádám Fischer
Meer over