LekR

De Engelse romantische komedie Love Actually beleefde zijn Nederlandse première. Op Net 5 was het Hugh Grant-avond. Hugh Grant speelt in Love Actually en het team van de Hugh Grant-avond was ook op de première, in Tuschinski....

In korte tijd kwamen vijf jonge vrouwen aan het woord, waaronder Wendy van Dijk en Daphne Deckers. De overige drie zullen ook wel bekend geweest zijn, maar het ging te snel om ze te herkennen. De een na de ander keek in de camera en zei: 'Lékker.' In een enkel geval was ook nog iets van 'hmmm'

te horen. Resumerend: Tvploeg vraagt Bekende Nederlandse vrouw mening over Hugh Grant, Bekende Nederlandse vrouw zegt 'lékker' en vervolgt weg.

'Meneer Balkenende, wat vindt u van Katja Schuurman en Bridget Maasland?'

'Hmm, lekker!'

'Meneer Zalm. Wat vindt u van Femke Halsema?'

'Z'is wél lekker!'

Hoewel, de vergelijking-Halsema is misschien niet helemaal zuiver, het is tenslotte Hugh Grants vak om lekker te zijn en dus mag hij erop beoordeeld worden, terwijl Femke Halsema's uiterlijk natuurlijk niets met haar verkiezing tot partijleider te maken had.

Opmerkelijk aan dat 'lekker' is vooral de kaalheid. Het gebrek aan zinsverband. Er wordt niet omheen gedraaid, het gaat hier niet om Hugh Grants kwaliteiten als acteur, of als mens, als ambassadeur voor Unicef of medefinancier van obscure speelfilmprojecten die anders niet van de grond waren gekomen, nee, seksuele aantrekkelijkheid, daar hebben we het over, en die valt uiteen in 'lekker' en 'niet lekker.' Klaar.

Lang, lang geleden deden mannen het ook zo. Maar de geschiedenis wilde het anders – beschaving, wat moet je – en geleidelijk aan werd het 'lekker' meer en meer omkleed en gecamoufleerd,werd het naakte lustobject als het ware verbaal aangekleed, zodat het zich wat meer op z'n gemak kon voelen.

Zip, strip, weg met die onzin, zegt de moderne vrouw, uit met die broek, daar is de ingang en opschieten ja? De man als praline.

Twee vrouwen op de radio, over de zanger die zodirect gaat optreden. 'Wat vind je van hem?'

'Die's écht lekker.'

'Ja hè? Trouwens, hier beneden, bij de deur, heb je die gezien, van de beveiliging?'

'Die's ook lekker hè?'

'En of die lekker is!'

Dit zijn de losbandige meiden waar je de laatste tijd over leest, de assertieve gulpenduikertjes, de haalzaakhabituees die een lekker mannetje uitzoeken, aan z'n broekriem de trap opsleuren en wild berijden tot het ochtendgloren.

Ze SMS'en elkaar.

'Tafel drie, in de hoek, lekker.'

'Bloemenstal Thorbeckeplein, lekker.'

LekR, zal het wel zijn.

Het wordt verwacht. Wie niet meedoet is een watje. Die heeft geen 'ballen' – ook iets waar de nieuwe vrouw niet buiten kan.

(Mannen die het over vrouwen met ballen hebben. Brrr, ga dan meteen naar een homobar.) Je zag het aan Daphne Deckers. Ze zei het ook, Grant was 'lekker', maar het klonk net niet goed. Ze deed méé, met de stoere jonge meiden met ballen van nu. Die in een jekkie komen, of in een geinig dingetje van H & M. Terwijl Daphne in vol ornaat was, met een dramatische avondjurk, een haarcreatie van ontelbare manuren en zo'n halshanger voor de al bi¿jna iets ouder wordende vrouw. Ze trok ook heel even haar neusje op toen ze het zei, als een keurig meisje dat keurig stout is.

Nee, Daphne, jij bent van:

'Aantrekkelijke man. Goed acteur ook.'

En daar is nix mis mee.

Meer over