Lekker foto's shoppen vanaf 100 euro

In deze rubriek worden kunstwerken belicht die te koop zijn bij galeries, veilingen en op internet. Deze week: foto’s van de nieuwe online galerie Seelevel.nl..

Waar?

Op de website Seelevel.nl, is een online fototentoonstelling te zien. Je kunt ook afreizen naar Naarden, waar op dit moment het Epson Fotofestival plaatsvindt. In het Fotofestival OFF-gedeelte zette de guerilla-galerie Seelevel tijdelijk zijn kampement op.

Maar met een paar muisklikken ben je er dus ook.

Precies. Alle foto’s zijn op de site te vinden. Ook op groot formaat, zodat je ze goed kunt bekijken.

Wat biedt Seelevel?

‘High views from the low land.’ Oftewel: hoge kwaliteit kunstfotografie uit Nederland. De galerie werd kortgeleden opgericht door Caroline O’Breen, Manon Funcke en Rachel van Nunen, afkomstig uit het kunstmanagement en de pr, en werkzaam als kunstadviseurs. Ze willen de markt voor kunstfotografie ‘toegankelijker maken voor een breed publiek’.

Dat betekent: een lage huur (want geen vaste verblijfplaats), een hogere oplage (van veel foto’s worden dertig exemplaren aangeboden, de Seelevel Editions) en daardoor lagere prijzen. Op de website kun je dus echt lekker ‘foto shoppen’: er zijn werken die je al voor 100 euro in je virtuele winkelwagentje kunt gooien (met uitschieters naar 3500 euro, oplage vijf).

En is die kwaliteit nu echt zo hoog als wordt beweerd?

Dat is het leuke: ja. Seelevel heeft elf jonge autonome fotografen voor zich weten te winnen. Daartussen bevinden zich fotografen die nog niet zo lang geleden afstudeerden, zoals Cassander Eeftinck Schattenkerk en Isabelle, en fotografen die al wat langer bezig zijn en een inmiddels bekend oeuvre opbouwden, zoals Koen Hauser, Diana Scherer en Ann Petterson.

Wat zullen we kopen?

Een foto van Cassander Eeftinck Schattenkerk, die ook te zien is in Naarden. Eeftinck Schattenkerk wordt (nog) niet vertegenwoordigd door een gerenommeerde Nederlandse galerie, maar werd al wel opgepikt door tijdschriften die fotografie hoog in het vaandel dragen, zoals Wallpaper en Blend. Zijn werk was sinds zijn afstuderen in 2007 te zien op een behoorlijk aantal tentoonstellingen. Zijn foto, die geen titel heeft en afkomstig is uit de serie The Andromeda Strain, houdt het spannende midden tussen landschapsfotografie en de neerslag van een scheikundig experiment.

Hoeveel?

300 euro, bij een oplage van dertig.

Is hij dat waard?

Op zichzelf wel, want wat is 300 euro voor een kunstwerk? En het is mooi werk. Toch is het lastig te beoordelen op internet. Waarom is dit werk duurder dan een foto van Koen Hauser (170 euro) die niet veel kleiner is? Misschien toch maar langsgaan in Naarden.

Meer over