Video

Legendarische zanger Lou Reed (71) overleden

De invloedrijke Amerikaanse zanger, songwriter en gitarist Lou Reed is zondagochtend op 71-jarige leeftijd overleden. Dat heeft het gezaghebbende Amerikaanse muziektijdschrift Rolling Stone gemeld. Volgens Reed's literair agent Andrew Wylie is zijn dood het gevolg van een levertransplantatie eerder dit jaar.

Lou Reed vorig jaar in Berlijn Beeld epa
Lou Reed vorig jaar in BerlijnBeeld epa

Reed maakte furore als soloartiest, maar ook als lid van de band The Velvet Underground. Die legendarische band werd in 1965 opgericht op initiatief van pop-art meester en schilder Andy Warhol. Die bracht de groep onder in zijn Factory, zijn door de Newyorkse underground bezochte atelier. De band ging begin jaren zeventig uiteen.

Als soloartiest scoorde Reed hits met nummers als Walk on the wildside, Sweet Jane en Vicious. Albums als New York en Berlin gelden als klassiekers van de rockmuziek.

In mei onderging Reed een levertransplantatie. Daarna liet hij zich in juni opnieuw voor het eerst voor een groot publiek zien. Hij was toen te gast bij het Cannes Lions International Festival of Creativity.

null Beeld EPA
Beeld EPA
Meer over