Lege bierflesjes taboe voor Knitting Factory

Voor jonge avant-gardemuzikanten uit de New Yorkse downtown-scene is The Knitting Factory altijd een waardevolle partner geweest. Het sympathieke initiatief van Michael Dorf om makers van 'moeilijke muziek' een podium te bieden groeide snel uit van een kleine club tot een groot bedrijf met een eigen concertzaal, een platenlabel én...

Tot voor kort werden van daaruit Europese tournees van Knitting Factory-artiesten geregeld. Maar al een paar weken achtereen staat in de Europese dependance op de Bloemgracht het antwoordapparaat aan.

'The Amsterdam office is officially dead for now', werd deze week via het internet bekendgemaakt. Beide Knitting Factory-medewerkers, ene Phil en ene Brian, zijn vertrokken en niemand heeft hen tot dusver vervangen. Het berichtje kwam van Steve Smith, tot voor kort pr-medewerker in New York. Over het hoe en waarom geen woord.

Nederlander Maarten Rovers, oud-medewerker van de Knitting Factory, weet er meer van. Hij wil alleen niets zeggen. Het verhaal gaat dat directeur Michael Dorf van The Knitting Factory te veel naar het grote geld zou hengelen en zijn oorspronkelijke uitgangspunt, om in de marge van de muziekindustrie goede dingen te doen voor nieuwe muziek en experimentele jazz, niet meer trouw is.

Een voorbeeld daarvan zou het recente contact met Pat Metheny zijn. Een jazzgigant die bij Knitting Factory niets te zoeken heeft, wordt gezegd. Rovers is na zijn vertrek een eigen impresariaat begonnen, waarmee hij sinds juli al vijf artiesten uit de Knitting Factory-stal van dienst is geweest. Onder hen ex-Captain Beefheart-gitarist Gary Lucas en het Paradox Trio.

Maar vanuit New York meldt een medewerker dat er niets aan de hand is. Alles gaat zelfs fantastisch, er worden 'grote successen' geboekt en het kantoor in Amsterdam is niet gesloten. 'Er is nu alleen even niemand.'

Phil Ballman, de laatste vertegenwoordiger in Amsterdam, blijkt twee maanden geleden ontslagen. 'Hij heeft gestolen. Vorige week vonden we meer dan 250 bierflessen op kantoor. Kun je zien hoe hard hij werkte.' Zijn collega 'Brian' vertrok omdat hij niet hield van het 'Knitting Factory-milieu', van 'erg hard werken voor weinig geld'. Volgende week komt er iemand naar Nederland om sollicitatiegesprekken te voeren met nieuwe kandidaten.

'We zijn enorm aan het uitbreiden', concludeert de woordvoerder in New York. 'Er zijn gevorderde plannen voor nieuwe clubs in Londen en Los Angeles.' En die geplande concertruimte in Amsterdam? 'Dat willen we nog steeds, maar de club moet wel in de omgeving passen. Dat is moeilijk in de Jordaan.'

Meer over