Lat voor legofilms ligt na The Lego Batman movie opvallend hoog

Het is geslaagde parodie, maar tegelijk raakt The Lego Batman Movie aan een echt, waarachtig gevoel. Voortborduren op hetzelfde idee hoeft niet gelijk te staan aan creatieve armoede.

Berend Jan Bockting
Scène uit The Lego Batman Movie. Beeld
Scène uit The Lego Batman Movie.Beeld

Met het hoogstvermakelijke animatiespektakel The Lego Movie ontdekten filmstudio Warner én de Deense producent van de legendarische bouwsteentjes drie jaar geleden een gat in de markt: de Legopoppetjes en -bouwwerken bleken een uitstekend fundament voor zelfbewuste animatiesatire, terwijl Lego dankzij de film pardoes uitgroeide tot 's werelds grootste speelgoedfabrikant.

In Hollywood krijgt alles wat forse winsten oplevert een vervolgfilm of andersoortige aftakking van het origineel, dus een Legofilm over de gemaskerde vleermuisman van DC Comics, en de mogelijkheid om het inmiddels uitgekauwde superheldengenre op de hak te nemen, is zo gek nog niet.

The Lego Batman Movie. Animatie, Regie Chris McKay, Met Will Arnett, Zach Galifianakis, Michael Cera, Ralph Fiennes, Rosario Dawson. 104 min., in 208 zalen.

The Lego Batman Movie, om een belangrijke doelgroep te bedienen ook te zien in een Nederlands nagesynchroniseerde versie, bewijst dat voortborduren op hetzelfde idee niet gelijk hoeft te staan aan creatieve armoede. Het is onmogelijk niet in de lach te schieten bij het zien van twee Legomannetjes die er ondanks hun onbeweeglijke grijphandjes toch in slagen een potje steen, papier, schaar te spelen. Of bij het grote aantal filmslechteriken, van King Kong tot Sauron uit The Lord of the Rings, nadat Batmans aartsvijand The Joker de poort naar een andere dimensie heeft opengezet. Uitzonderlijk komisch is de scène waarin butler Alfred bezorgd opmerkt dat Batman de afgelopen decennia door wel heel veel verschillende levensfasen is gegaan, gevolgd door een razendsnelle montage van alle Batmanfilms tot op heden. Wil de vleermuisman wellicht ergens over praten?

Afgewisseld met het spervuur van filmverwijzingen, woordgrapjes, superheldensatire en in absurd tempo gechoreografeerde actie (zelfs de explosies zijn vormgegeven in blokjesvorm, net als in de eerste Legofilm) zoomen de makers bewonderenswaardig knap in op de eenzaamheid die Batman verteert als hij even niets opblaast of in elkaar slaat. Secondenlang laten ze hem wachten tot de magnetron zijn kreeft heeft opgewarmd. Ook dit is parodie, maar tegelijk raakt The Lego Batman Movie hier aan een echt, waarachtig gevoel.

Het is een fijn, onverwacht ingrediënt in de context van zoveel smakelijke kolder. Meer Legofilms volgen, uiteraard. Maar de lat ligt vanaf nu opvallend hoog.

Meer over