Review

Last Shadow Puppets revancheren zich in Paradiso

The Last Shadow Puppets brachten met hun orkestrale pop een prachtgeluid. Hun laatste album viel tegen, maar Kane en Turner vulden elkaar live perfect aan.

null Beeld Rechtenvrij
Beeld Rechtenvrij

Een beetje een domper wel, dat net verschenen tweede album van The Last Shadow Puppets. Minder groots geluid, slappere melodieën en twee zangers-songschrijvers die acht jaar na een sterk debuut lang niet alles van zichzelf lijken te geven.

Miles Kane en Alex Turner lijken ook iets minder aan elkaar gewaagd, de sterkste bijdragen aan de nieuwe plaat Everything You've Come To Expect kwamen op het conto van Turner, die met zijn band Arctic Monkeys de laatste jaren ook veel succesvoller was dan Kane.

De teleurstellende plaat had in een stijf uitverkocht Paradiso donderdag geen slap optreden tot gevolg. Integendeel. Alles was nu wel in balans. Turner en Kane creëerden een prachtgeluid, zingend en spelend op gitaar, begeleid door drie man en een kwartet strijkers. Een geluid dat je bovendien niet veel meer hoort op de poppodia. De orkestrale pop waar Scott Walker veertig jaar geleden patent op had, opgetuigd met een vleugje Ennio Morricone: in liedjes als The Age Of The Understatement en Aviation klonk het meteen prachtig.

Turner zette zijn beste croon-stem op in Dream Synopsis en ging voor het dramatisch effect zelfs even door de knieën. Mede-Puppet Kane bleek vooral als tweede stem onmisbaar. De twee wisselden hoofd- en bijrol netjes af.

Afgewisseld met oud en meer zwierig materiaal werkten nieuwe liedjes als het pittige Bad Habits live een stuk beter dan op plaat. Turner en Kane vulden elkaar perfect aan. Mooi ook hoe ze elkaar liefdevol toezongen en -speelden. Pure broederliefde toen aan het slot van Meeting Place de twee elkaar even omhelsden. Het strijkje speelde nog even door, om een bijzonder moment wat langer vast te houden.

The Last Shadow Puppets
Pop
7/4, Paradiso, Amsterdam.

Meer over