Langstlopende dagelijkse realityserie ter wereld stopt: Utopia sluit poorten in 2018 na 4,5 jaar

SBS 6 stopt volgend jaar met het tv-programma Utopia. Op 1 juni 2018 komt daarmee na vierenhalf jaar en 1149 afleveringen een einde aan de langstlopende dagelijkse realityserie ter wereld. Volgens de zender en producent Talpa kon het terrein in Laren, waar Utopia wordt gemaakt, niet meer worden gehuurd van de provincie Noord-Holland.

Groepsfoto van de deelnemers van Utopia in aanloop naar de duizendste aflevering Beeld anp
Groepsfoto van de deelnemers van Utopia in aanloop naar de duizendste afleveringBeeld anp

De makers hebben nog overwogen Utopia te verhuizen naar een andere locatie, maar uiteindelijk is besloten dat niet te doen. Verkassen en opnieuw beginnen voelde niet als een goed passend vervolg. 'Daarmee zouden we teveel afbreuk doen aan alles wat er al is gebouwd en ontwikkeld in de afgelopen jaren. Utopia is op dit terrein begonnen en het programma hoort wat ons betreft ook hier te eindigen', aldus een woordvoerder. Vanaf juni 2018 wordt de loods waar de bewoners van Utopia wonen dus afgebroken. De dieren die op het terrein wonen, krijgen een ander onderkomen.

Donderdagochtend werden de bewoners op de hoogte gebracht van het besluit om te stoppen met het televisieprogramma. Volgens een verklaring van SBS 6 ging dat 'met de nodige emoties gepaard'. De bewoners van Utopia doen in juni volgend jaar mee aan 'de finale' van de realityserie. Wat die finale inhoudt, wil de zender nog niet vertellen. Wel dat er uiteindelijk een winnaar overblijft die op 1 juni Utopia verlaat.

Op 31 december 2013 ging Utopia onder grote belangstelling van start. Vijftien bewoners kregen een stuk verlaten land met een loods. Ze moesten proberen er een nieuwe, ideale samenleving op te bouwen met beperkte middelen.

Het oorspronkelijke plan was om dat in één jaar te doen. Utopia bleek echter zo'n kijkcijfersucces voor het verder kwakkelende SBS dat de makers steeds weer besloten het 'sociale experiment' te verlengen. Ook uit het buitenland kwam al snel belangstelling. Zo werd het format verkocht aan China, Turkije, Verenigde Staten en Duitsland, maar nergens was het succes zo constant als in Nederland.

Iedere dag kijkt een vrijwel vaste groep van ongeveer 600.000 mensen naar de realityserie. Utopia is nu nog dagelijks een halfuur te zien bij SBS 6, van 19.30 tot 20.00 uur. Onlangs kondigde de zender aan dat de uitzendingen vanaf 1 januari 2018 een heel uur zullen duren.

Het terrein van Utopia Beeld
Het terrein van UtopiaBeeld

Het leven in Utopia is 'vreselijk'
Toine Heijmans keert samen met Isabella terug naar het Talpa-televisiebos.

Utopia na duizend dagen nog goed bekeken: 'Dit kan nog 30 jaar door'
Echte ruzies, veel geroddel en oeverloze bewonersvergaderingen - wie wil daar nou naar kijken? Verbazingwekkend veel mensen, blijkt bij het duizenddaagse bestaan van de 'soap voor echte mensen' Utopia.

Meer over