Langlopend hoorspel van Ollie B. Bommel

HILVERSUM (ANP) - De NPS komt na Het Bureau opnieuw met een radiohoorspel. De makers kozen dit keer voor Bommel, een radiodrama gebaseerd op de verhalen over Ollie B. Bommel van Marten Toonder. Bommel begint maandag en is op elke werkdag te beluisteren op Radio 1, de Concertzender.

Ook is de serie via de website www.hoorspelbommel.nl te beluisteren. De serie gaat ruim twee jaar lopen. Op de Concertzender is het hoorspel telkens tussen 14.00 en 14.15 uur te horen. Radio 1 stuurt de belevenissen van Bommel tussen 00.45 en 01.00 uur de ether in.

Acteur Mark Rietman vertolkt de rol van heer Bommel. Jacob Derwig kruipt in de huid van Tom Poes. Krijn ter Braak speelt Joost. Tot de overige acteurs behoren Jacqueline Blom, Porgy Franssen, Roeland Fernhout, Hans Dagelet, Cas Enklaar en Joop Keesmaat.

Ruggengraat

De ongeveer 75 Bommelverhalen, waarop de radioserie is gebaseerd, worden chronologisch als hoorspel uitgezonden. Er bestaat een lijst van 48 titels die Toonder als zijn beste verhalen beschouwde. Die 48 vormen de ruggengraat van de selectie. ,,Dat de actualiteit de verhalen binnenlekte, was destijds het 'handelsmerk' van Toonders Bommel in NRC Handelsblad. In die zin is de serie ook een weerspiegeling van de geschiedenis van naoorlogs Nederland'', aldus een NPS-woordvoerster donderdag.

Regisseur Peter te Nuyl: ,,De tekeningen vormen het 'storyboard' voor de bewerking en de dialogen blijven intact. Toonders beschrijvingen van gemoedstoestanden en motieven laten zich moeiteloos en overtuigend in spel vertalen.''

Meer over