Lady Gaga doet normaal & homofobe The Walking Dead-fans

De gekke zangeres doet verfrissend normaal en Twitteraars vinden een homozoen viezer dan kannibalisme.

Top

Wáár is de vleesjurk? Op welk moment komt een leger in latex gestoken lilliputters het podium op marcheren? Wanneer verandert het decor in een chocoladefabriek-in-space? Komt er zo een eenhoorn aan gegaloppeerd? Gaat de jurk nog uit en zien we dan fluorescerend roze jarretels - toch haar meer alledaagse tenue? Blijft het zo, eh... normaal? Vragen, véél vragen, afgelopen zondag bij de uitreiking van de Oscars.

Lady Gaga - die van de hamlappenrobe en latexdroomwereld - vertolkte een medley van The Sound of Music, met welbekende tranentrekkers als Climb Ev'ry Mountain en Edelweiss. Het had een recept voor veel kitsch- en campgeweld kunnen zijn: een ster die nog nooit in spijkerbroek is gesignaleerd, zingt liedjes uit een film waar mensen alleen ironisch naar pretenderen te kijken. Een klassieker die vrijgezellenfeestjes naar de meezingbioscoop trekt onder de noemer 'zing, jubel, jodel'. Ja, dat wordt lachen met de gekke Gaga in pompeuze dirndl. Maar nee, de zangeres verraste iedereen door het ingetogen te houden - op Gaga-gebied althans. Het werd een bloedserieuze vertolking met een orkest en koor, goed gezongen bovendien, in een statige witte jurk en iets wat op normaal haar leek.

Een regelrecht eerbetoon aan de vrouw die aan het eind op het podium verscheen, Julie Andrews herself. Voelden wij daar toch een kleine brok in de keel opkomen? Ja, in het tijdperk van de ironie is het even slikken, zo veel oprechtheid. Maar het was ook verfrissend. Mogen we eindelijk toegeven nog altijd te dromen van een gitaarspelende kapitein Von Trapp naast ons bed.

Lady Gaga bij de Oscars. Beeld EPA
Lady Gaga bij de Oscars.Beeld EPA

Flop

De Amerikaanse hitserie The Walking Dead heeft - best terecht - het Kijkwijzerlabel '16 jaar en ouder', wegens geweld, angst en grof taalgebruik. Het gaat namelijk over een groep mensen die probeert te overleven in een wereld vol bloeddorstige, vleesetende zombies. Al vijf seizoenen lang krijgt de kijker dus een hoop gore voorgeschoteld.

Om de haverklap worden zombies door hun hoofd geknald of gestoken - de enige manier om een walker voorgoed uit te schakelen. Mensen die worden gebeten, krijgen een preventief schot door het hoofd of worden in hun slaap neergestoken. Soms worden besmette ledematen geamputeerd. Het bloed vliegt dus in het rond. Ook worden stroken mensenvlees door zombietanden van lichamen afgetrokken.

In The Walking Dead lopen zombiekinderen rond - ook geen taboe. Sterker: in het vierde seizoen steekt de jonge Lizzie haar zusje Mika neer. Pleegmoeder Carol vermoordt daarna een huilende Lizzie in een bloemenveld.

Of die aflevering waarin de zwangere buik van Lori op barbaarse wijze wordt opengesneden om haar baby te redden van het zombielot. Kort daarna schiet de jonge Carl zijn eigen moeder dood om te voorkomen dat ze een zombie wordt.

Bloed, kannibalisme, amputaties en kindermoorden zijn tot daar aan toe. Maar waarmee de fans bij de laatste aflevering écht moeite hadden, was een homokus. U leest het goed: de nieuwe personages Aaron en zijn vriendje Eric worden herenigd en kussen elkaar in een schuurtje.

Het moet geen verrassing zijn geweest voor lezers van de stripboeken, waarop de serie is gebaseerd. Maar op Twitter ging het los: 'Haal die faggots uit de serie.'

De kus in The Walking Dead. Beeld
De kus in The Walking Dead.Beeld
Meer over