Laat Schotse regering 'hippe' doedelzak in de steek?

Het zal sommigen als muziek in de oren klinken, maar voor de melancholieke Schotten dreigt een drama. De doedelzak, het traditionele instrument dat door merg en been gaat, bereikt steeds minder jongeren. Ironisch genoeg komt dit door de bezuinigingen van de nationalistische regering.

De popband Red Hot Chilli Pipers. Beeld
De popband Red Hot Chilli Pipers.Beeld

In Edinburgh, Dundee en Stirling zit het wel goed, maar in de rest van het land - zeker in het noordoosten - mogen scholieren blij zijn als ze het instrument een keertje in handen krijgen. Door de bezuinigingen zijn de meeste gemeenten gestopt met de subsidies voor doedelzaklessen. Het alternatief: privélessen bij diverse doedelzakgenootschappen, is voor de meeste ouders financieel niet haalbaar.

Het nieuws komt op een ongelegen moment, want jongeren zien de doedelzak nu juist als cool. Steeds meer popgroepen omarmen de doedelzak, waarbij het instrument sneller dan te doen gebruikelijk wordt bespeeld.

Buiten Schotland is het schelle geluid niet altijd even geliefd. De Londense burgemeester Boris Johnson heeft een half jaar geleden bepaald dat straatmuzikanten met een doedelzak niet op drukke plekken mogen staan. Korte tijd later leidde een stadionverbod voor de doedelzak bij het wereldkampioenschap rugby tot commotie. Na een parlementaire ingreep werd dit verbod weer wat versoepeld.

Verkiezingen

Het nieuws over de teloorgang van het doedelzakonderwijs is boven water gehaald door de Schotse Conservatieve Partij, die heeft besloten om de Scottish National Party (SNP) op eigen terrein aan te vallen. Begin mei zijn er in Schotland verkiezingen, waarbij de SNP haar absolute meerderheid waarschijnlijk zal behouden. De Conservatieven, ooit bijna uitgestorven in het noorden, hopen Labour te passeren als tweede partij.

De Schotse regering weerspreekt de beschuldiging dat ze de doedelzak in de steek laat. Volgens een woordvoerder is er vier jaar geleden een miljoen pond (1,3 miljoen euro) uitgegeven aan muziekinstrumenten voor scholen, waaronder doedelzakken.

De kans is overigens groot dat deze nieuwe doedelzakken gemaakt zijn in Pakistan, het land bij uitstek voor de productie van dit stukje Schots erfgoed.

Straatmuzikant in de belangrijkste winkelstraat van de Schotse hoofdstad Edinburgh. Beeld Suzanne Plunkett / Reuters
Straatmuzikant in de belangrijkste winkelstraat van de Schotse hoofdstad Edinburgh.Beeld Suzanne Plunkett / Reuters

Ontvang elke dag de Volkskrant Avond Nieuwsbrief in uw mailbox, met het nieuws van vandaag, tv-tips voor vanavond, en alvast zes artikelen uit de krant van morgen. Schrijf u hier in.

Meer over