PodcastrecensieSong Exploder

Laat artiesten vertellen hoe hun liedjes tot stand komen en voor je het weet ben je verslaafd (vijf sterren)

V luistert naar (nieuwe) podcasts en bespreekt er elke week een. Vandaag: het jubileum van Song Exploder smaakt naar meer.

null Beeld

Song Exploder

5 sterren

Muziek

Via o.m. Stitcher en iTunes

Song Exploder is briljant in zijn eenvoud: een artiest vertelt hoe een van zijn liedjes tot stand is gekomen. Vorige week verscheen al weer de 150ste aflevering van de podcast, die vijf jaar bestaat. Talloze grootheden hebben meegewerkt, van U2 tot Solange, van The Killers tot Iggy Pop.

Elke aflevering is gebaseerd op een interview van de Amerikaan Hrishikesh Hirway, waar de vragen uit zijn geknipt. Je hoort alleen de maker(s) praten. Als een liedje is ontstaan uit een gitaarrif, zoals bij Metallica’s Moth into Flame, laat Hirway de eerste versie hiervan horen. Daarna komen in pakweg een kwartier alle bouwstenen voorbij: van de drumpartij tot de tekst, met bijbehorende originele opnames. Alles is prachtig gemonteerd.

Zo pik je leuke weetjes op: bijvoorbeeld dat de Amerikaanse folkpunkband Dropkick Murphys refreinen laat inzingen door vrienden zonder enig zangtalent.

So Afraid

Luister naar aflevering 146, over de Amerikaanse zangeres Janelle Monae. Haar nummer So Afraid ontstond in de auto, op weg naar de tandarts. Monae voert ons terug naar dat moment, dat is vastgelegd op haar telefoon: we horen hoe ze in de auto ritmisch angsten opsomt. Later bedenkt ze er een gitaarloopje bij en besluit ze te zingen alsof ze buiten adem is. Daardoor klinkt ze angstig.

Gouden vondst is dat elke aflevering eindigt met het hele nummer. Dan valt alles ineens op zijn plek, en besef je hoe ingenieus een compositie als So Afraid in elkaar zit. Je ontdekt dingen die je zonder Song Exploder nooit waren opgevallen, zoals een explosie, als Monaes hoofd op ontploffen staat.

Zelfs als je nog nooit van Monae hebt gehoord, is het fascinerend te achterhalen hoe dit liedje is ontstaan. Nóg leuker is het te luisteren naar je favoriete zanger, of het verhaal achter de tune van een tv-serie als Stranger Things.

Wiskunde

Aflevering 70 is een aanrader. Daarin vertelt Weezer-zanger Rivers Cuomo over spreadsheets vol ‘coole’ zinnen die hij al jaren verzamelt. Zodra hij een melodie heeft bedacht, zoekt Cuomo minutieus naar zinnen met het juiste aantal lettergrepen en de ideale toonsoort. Het lijkt wiskunde, het is alternatieve rockmuziek. Ook opmerkelijk: hij componeert gitaarsolo’s met de deuren op slot, terwijl hij hard neuriet, luchtgitaar speelt en op en neer springt. Cuomo laat het ons horen.

Zo stuit je op het ene pareltje na het andere. Voordat je het weet ben je verslaafd en pak je geregeld een aflevering mee. Gelukkig komt er om de week een nieuwe bij. Op naar de volgende 150!

Meer over