Film

La virgen de agosto is verrukkelijk ★★★★☆

Actrice Itsaso Arana schreef samen met regisseur Jonás Trueba het scenario.

Films laden zichzelf al snel vol met actie en intriges. Wat een verademing kan het zijn als een film vakantie mag vieren, ontspannen slenterend van de ene zomerse scène naar de andere. Precies dat doet de Spaanse regisseur Jonás Trueba met zijn vijfde speelfilm La virgen de agosto, en het resultaat is verrukkelijk.

Hoofdpersonage is de 33-jarige Eva, die net als zoveel andere Madrilenen ervoor kiest de hete augustusmaand door te brengen in haar eigen woonplaats, waar het ene festival na het andere plaatsvindt. Ze huurt een woning elders in de stad, in een beginscène die meteen de juiste toon zet: nadat de eigenlijke bewoner haar door het appartement heeft rondgeleid, hebben ze nog een gesprek over Amerikaanse filosofen en klassieke Hollywood-komedies, waarbij vlekken zonlicht op de muren glinsteren en het stadsgedruis door de open ramen naar binnen glipt.

Dat het gesprek vooral een monoloog van de verhuurder is waarbij Eva aandachtig toeluistert, zegt misschien ook al iets. Eva lijkt enigszins zoekende, alsof ze een levensfase heeft bereikt waarop ze niet meer helemaal zeker weet wie ze is en wat ze wil. Actrice Itsaso Arana, die samen met Trueba het scenario schreef, legt dan ook geregeld een vederlichte onvrede in haar spel, terwijl ze Eva vooral vertolkt als een nieuwsgierige, ontvankelijke vrouw die zich graag door de stroom van het leven laat meevoeren. Of dat althans probeert.

La virgen de agosto, te zien in de zomerreeks Previously Unreleased van Eye Filmmuseum in Amsterdam, voelt vaak als een ingetogen variant op de Before...-trilogie van Richard Linklater. Hij herinnert ook aan Éric Rohmers praat- en dwaalfilms, maar dan zonder de ingewikkelde amoureuze perikelen. Wandelend door de parken en straten van Madrid – beelden die makkelijk een heimwee naar coronaloze dagen oproepen – treft Eva vreemden en bekenden, voormalige geliefden en mensen met wie een nieuwe romance zou kunnen beginnen. Herhaaldelijk valt haar oog op een Aziatische toerist: ze volgt haar stiekem naar een museum, waar ze op een oude vriend stuit. Ze hervat verwaterde contacten, vindt een nieuwe kameraad in bovenbuur Olka (Isabelle Stoffel) en raakt aan de praat met een man (Vito Sanz) die wellicht van een brug wil springen.

En zo volgt het in pasteltinten gefilmde La virgen de agosto gemoedelijk Eva’s pad, van de ene dag naar de andere, waarbij je niet alleen Eva steeds (een beetje) beter kennen, maar ook haar stad. Het resultaat is een op zijn eigen manier volmaakte film, waarvan je afscheid neemt met een plezierig mengsel van verzadiging en onbestemde weemoed.

La virgen de agosto

Drama

★★★★☆

Regie Jonás Trueba

Met Itsaso Arana, Vito Sanz, Isabelle Stoffel, Joe Manjón, María Herrador, Luis Alberto Heras, Mikele Urroz.

125 min., in 12 zalen. Vanaf 19/8 op Picl.

Meer over