La Cenerentola is een feestproductie

Voor Opera Zuid is Rossini's La Cenerentola een statement. Ze doen niet mee aan de actualisering van opera's, het stuk blijft een sprookje. La Cenerentola is, ook op muzikaal vlak, een feestproductie.

null Beeld Morten de Boer
Beeld Morten de Boer

'Er was eens een koning', zingt het huissloofje Assepoester als ze bij de haard zit te werken, als ze koffie schenkt en als ze aan het graf zit van haar vader. Niets kan haar stiefzussen en haar stiefvader zo woedend maken als dit lied. Ze verraadt met haar ingetogen zang haar nobele karakter en wijst met de tekst al vooruit naar haar eigen gelukkige toekomst.

Voor Opera Zuid is Rossini's klaterende compositie een statement. Nee, ze doen niet mee aan de ingewikkelde actualisering van opera's. La Cenerentola blijft een sprookje dat eindigt met 'en ze leefden nog lang en gelukkig'. Sterker nog: het toneelbeeld en de kostuums zijn van de Efteling. En ja, ze zetten vol in op zangcultuur.

Met Karin Strobos in de hoofdrol hebben ze een Cenerentola in huis die ook op uitbundige momenten secuur en innemend blijft. Haar stem komt soms maar net boven de anderen uit, maar met dank aan het fijn gedoseerde spel van Philharmonie Zuidnederland komt ze nergens in de problemen. Grootse prestaties zijn er verder van de briljant zingende tenor Elmar Gilbertsson (prins), Marcel van Dieren (stiefvader) en Cozmin Sime (kamerheer van de prins).

De kijvende zussen, in kakelbonte hoepeljurken (Anna Emelianova en Madieke Marjon) en de pompeuze stiefvader worden door regisseur Sybrand van der Werf neergezet als karikaturale figuren. Hij laat de tovenaar Alidoro (Willem de Vries) met donder en bliksem een einde maken aan het gekijf tegen Assepoester.

Dankzij de ritmische alertheid van de dirigent Per-Otto Johansson blijven de lastigste ensemblestukken fier overeind en wordt deze La Cenerentola ook in muzikaal opzicht een feestproductie.

Rossini: La Cenerentola. Opera Zuid. Regie: Sybrand van der Werf. Solisten: Theaterkoor Opera Zuid, Philharmonie Zuidnederland o.l.v. Per-Otto Johansson. Gezien: Eindhoven, Parktheater, 16/5. Te zien t/m 2/7.

undefined

Meer over