Kwijnend Compaq kan Pieper niet paaien voor topbaan

Computerbedrijf Compaq zal opnieuw verlies lijden. Het gaat zo slecht met 's werelds grootste computerfabrikant dat logische kandidaten zoals Roel Pieper bedanken voor de topbaan bij het concern....

Er lijkt geen einde te komen aan het leed bij 's werelds grootste computerfabrikant Compaq. Het stuurloze bedrijf maakte deze week bekend dat in het tweede kwartaal wederom verlies zal worden geleden. In het derde kwartaal zal een grote reorganisatielast worden genomen zodat dan waarschijnlijk opnieuw rode cijfers zullen worden geschreven.

Het feit dat het concern al twee maanden niet in staat is een nieuwe topman te vinden, is illustratief voor de verrotte staat waarin het verkeert. Krampachtig probeerden de tijdelijke stuurlui dit slechte voorteken te bagatelliseren. 'De zoektocht gaat voort, en we zijn tevreden over de kandidaten waarmee we spreken', aldus interim-topman Ben Rosen donderdagavond na de bekendmaking van de verlieswaarschuwing.

Feit is echter dat voor de hand liggende kandidaten weigeren hun naam te verbinden aan het computerconcern, weten ingewijden. Zo gingen de gedachten natuurlijk uit naar Roel Pieper, de turn around-manager die als tweede man van Compaq begin 1998 vertrok om later dat jaar op te duiken bij Philips. Als geen ander weet de Nederlander hoe je een lekgestoten computerbedrijf weer op het droge krijgt. Hij voerde dat kunstje al eerder met groot succes uit bij Tandem, dat in 1997 door Compaq werd overgenomen.

Maar Pieper bedankte vriendelijk doch beslist toen hij na zijn vertrek bij Philips, in mei, werd gepolst voor de topbaan bij Compaq. Een weinig eervolle hondenbaan, was zijn oordeel. Het zou vier jaar keihard werken zijn, en er zouden vele duizenden ontslagen moeten vallen onder de zeventigduizend werknemers. Compaq is namelijk doodziek. Pieper zelf wil geen commentaar geven.

Het computerbedrijf kampt met twee problemen. Onder invloed van nieuwe concurrenten als eMachines worden personal computers razendsnel goedkoper en dat ondermijnt de waarde van de voorraden. Bovendien stijgt de omzet niet meer, omdat de stijgende volumes teniet worden gedaan door nog sneller dalende prijzen.

De omzet in het tweede kwartaal zou zelfs weleens lager kunnen uitvallen dan in het eerste, meldde Compaq - en dat is zeer ongebruikelijk in de computerindustrie waar het eerste kwartaal traditioneel zwak is.

Het tweede probleem is dat Compaq topzwaar is na de overname van Digital Equipment in 1998. De problemen begonnen pas echt met de overname van die kwijnende fabrikant van middelgrote computers. Het mag strategisch wellicht een juiste keuze zijn geweest, want daarmee werd Compaq een totaalleverancier van kleine pc's tot grote bedrijfscomputers, maar de uitvoering was minder geniaal.

De Duitse Compaq-topman Eckhard Pfeiffer was veel te laks in zijn aanpak van Digital en toen de winstdaling zich begin dit jaar aandiende, werd hij dan ook aan de kant gezet. Nu de nieuwe topman op zich laat wachten, heeft het interim-bestuur onder leiding van Ben Rosen maar zelf een begin gemaakt met de reorganisatie.

De kosten moeten met twee miljard dollar worden teruggebracht om de winstgevendheid van Compaq te herstellen. Dat is veel, want de omzet bedroeg vorig jaar 31 miljard dollar.

'Dat zal gepaard gaan met gedwongen ontslagen', zei Rosen, maar hij wilde niet zeggen hoeveel. Wel wilde de tijdelijk teruggekeerde oprichter van het bedrijf kwijt dat 'het aantal management-lagen dramatisch zal worden verminderd'.

Op de vraag of hij met de reorganisatie de nieuwe topman in de wielen reed, antwoordde hij dat deze een 'voorbereiding' was op diens komst.

Een grondige voorbereiding, want de reorganisatie leidt tot een complete structuurverandering. Niet voor niets zei Rosen dat het de grondigste 'herlijning' is sinds 1991. Er komen drie compleet gescheiden bedrijfsonderdelen, een voor zakelijke klanten, een voor personal computers en een voor consumenten. Ieder onderdeel wordt verantwoordelijk voor zijn eigen winst.

De consumententak zal bijvoorbeeld de strijd moeten aangaan met de prijsvechters, en dat betekent dat het razendsnel nieuwe computers moet introduceren tegen bodemprijzen - het einde van de pc als luxe-artikel. Ook zullen computers op een andere manier bij de gebruiker terecht komen, bijvoorbeeld via sponsoring van adverteerders.

Het zijn ingrijpende veranderingen die doen denken aan de wijze waarop Steve Jobs als 'tijdelijke topman' het door hem opgerichte Apple kwam redden. Twee jaar later is hij nog steeds niet weg. En dan ligt Apple nog in Silicon Valley, een geliefd woonoord. Het Texaanse Houston waar Compaq is gevestigd is in Amerika een allerminst geliefde stad.

Meer over