Kunstenaar Jeff Koons beschuldigd van plagiaat

Het Centre Pompidou in Parijs heeft een porseleinen werk van de kunstenaar Jeff Koons teruggetrokken uit een overzichtstentoonstelling. Volgens de Franse reclamemaker Franck Davidovici zou het idee voor dit werk 'gestolen' zijn van zijn gelijknamige reclame die hij in 1985 maakte.

Jeff Koons poseert bij een van zijn kunstwerken Beeld afp
Jeff Koons poseert bij een van zijn kunstwerkenBeeld afp

Het gaat om het porseleinen beeld Fait d'hiver, dat Koons in 1988 maakte voor zijn serie Banality. Het beeld bestaat uit een liggend meisje in een weinig verhullend topje, met naast haar twee pinguïns en een varken .

Reclamemaker Franck Davidovici meent dat Koons zijn idee van de gelijknamige reclamecampagne heeft gestolen. Hij produceerde die in 1985 voor het Franse modemerk Naf Naf. Opvallend is dat de titel van Koons' werk Fait d'hiver ook op de Franse reclame is te zien. Alain Seban, directeur van Centre Pompidou, verdedigt de kunstenaar en zegt dat 'soortgelijke vragen', al eerder zijn gesteld over andere kunstwerken uit Koons' Banality-serie. 'Het is belangrijk dat musea de mogelijkheid hebben een podium te blijven bieden aan een kunstenaar met zulke inspanningen', verklaart hij.

Eerder beschuldigd van plagiaat

Naast deze aanklacht wordt Koons ook beschuldigd van het kopiëren van een foto van de in 2014 overleden fotograaf Jean-François Bauret. Volgens Baurets weduwe zou Koons' sculptuur Naked (1988) er een kopie van zijn. Het is nog onduidelijk of Centre Pompidou iets met dat verwijt doet.

Het is niet voor het eerst dat Koons wordt beschuldigd van plagiaat. Zo verloor hij in 1992 een rechtszaak die fotograaf Art Rogers tegen hem aanspande. Volgens de fotograaf leek Koons' sculptuur String of Puppies te veel op een zwart-wit ansichtkaart met daarop een van zijn foto's. De rechter stelde Rogers in zijn gelijk, waarna Koons een van de vier exemplaren van het beeld, ter waarde van 125 duizend euro dollar, moest overhandigen aan Rogers.

null Beeld Jeff Koons / AP
Beeld Jeff Koons / AP

Fait d'hiver

Het Centre Pompidou in Parijs heeft Fait d’hiver, een porseleinen werk van de kunstenaar Jeff Koons teruggetrokken. Het werk is in 1988 gemaakt en maakt deel uit van zijn serie Banality.

Meer over