INTERVIEW

Kunstenaar Dries Verhoeven laat zich niet tegenhouden

Theatermaker Dries Verhoeven wilde in Berlijn de homo-dating-site Grindr niet veroordelen, maar 'het effect onderzoeken'.

Annette Embrechts
Kunstenaar Dries Verhoeven zit in een glazen container op het Heinrichplatz in Berlijn. Op de muur worden zijn teksten geprojecteerd. Beeld epa
Kunstenaar Dries Verhoeven zit in een glazen container op het Heinrichplatz in Berlijn. Op de muur worden zijn teksten geprojecteerd.Beeld epa

De glazen trailer staat al weer op een geheime plek in Nederland, maar theatermaker Dries Verhoeven (38) is in Berlijn nog niet bekomen van de rel die hij vorige week veroorzaakte met zijn, voortijdig gestopte, project Wanna Play? Liebe in Zeiten von Grindr.

Verhoeven, zelf homoseksueel, werd door een woedende menigte uitgemaakt voor homofoob en erger. Ook het organiserend Theater HAU Hebbel Am Ufer, onder leiding van Annemie Vanackere bekend als vooruitstrevend, kreeg de volle laag. De kunstenaar wilde vijftien dagen in een glazen huis op een Berlijns plein in het openbaar chatten op datingsites als Grindr, Tinder en Cupid om te zien welke invloed intensief, seksueel chatgedrag heeft op intimiteit in de werkelijkheid.

Bedreigingen

De gps-gestuurde chats waren, geanonimiseerd, zichtbaar op een groot scherm foto's in röntgenversie. Die openbaarheid raakte bij sommige chatters een gevoelige snaar, vooral bij homo's. Zij kregen pas tijdens het gesprek te horen dat hun conversatie deel uitmaakte van een performance-installatie. Een protest over verworven internetvrijheid en datingprivacy explodeerde; Verhoeven werd bedreigd en zou voor de rechter worden gesleept wegens smaad.

Juridisch blijven de gevolgen waarschijnlijk beperkt: smaad is lastig te bewijzen. Bovendien heeft de aanklager een homoseksuele fotograaf uit de VS zelf fysiek geweld gebruikt tegen Verhoeven. De woede concentreert zich rond de eenvoudig te downloaden homo-app Grindr, waarmee homoseksuelen snelle dates regelen. De Berlijnse homowereld beschuldigt Verhoeven, zelf ooit fervent gebruiker van Grindr, van het aan de schandpaal nagelen van de site.

Via Skype reageert Verhoeven vanuit Berlijn: 'Dat is tegendeel van wat ik beoog met Wanna Play? In het project nodig ik chatpartners uit elkaar in niet-seksuele behoeften te voorzien, door met elkaar te schaken, ontbijten. Ik onderzoek de potentie van deze liefdestechnologie. Voor kortstondige seks is het geweldig, maar als je op zoek bent naar verbinding en overgave staat de app in de weg. Bij mij joeg die vooral gevoelens van narcisme aan.

Grindr, de applicatie voor de smartphone bedoeld om homoseksuele mannen met elkaar in contact te brengen Beeld ANP
Grindr, de applicatie voor de smartphone bedoeld om homoseksuele mannen met elkaar in contact te brengenBeeld ANP

Alternatieven

'In een relatie was ik me bewust van de tweehonderd alternatieven die op me wachtten op mijn iPhone. Ik vind het waardevol de mogelijkheden en beperkingen van zo'n populair fenomeen te bespreken. Daarom wil ik het project graag voortzetten.

'Ik wilde het fenomeen tonen zoals het functioneert, zonder de identiteit van gebruikers prijs te geven. Als ik vooraf zou aankondigen dat het om een kunstproject ging, was dat al beïnvloeding. Ik begrijp achteraf dat dit de enige manier is om mensen niet voor het hoofd te stoten. Alleen bij één iemand heb ik de fout gemaakt, te laat de context te melden. Ik dacht dat hij in was voor een spelletje.'

Meer over