Kunstcollectie Bowie blijkt eclectisch

Zanger David Bowie vond zichzelf in de jaren negentig opnieuw uit als kunstverzamelaar. Een deel van zijn collectie wordt volgende week geveild bij Sotheby's in Londen.

De Bowie Collection in Sotheby's. Beeld AP
De Bowie Collection in Sotheby's.Beeld AP

Het slaperige hoofd van Gerda Boehm bestaat uit dikke klonten verf. Witte, zwarte en bruine verf, driftig op het doek gewreven door haar oom Frank Auerbach, de expressionistische schilder. Het kleine portret uit 1965 sprak tot de verbeelding van David Bowie. Zo moest zijn muziek klinken, zei hij toen hij het kunstwerk voor het eerst zag: energiek, experimenteel en expressionistisch. Hier ligt de basis voor het conceptalbum Diamond Dogs, meer in het bijzonder voor de ruige, vette gitaar uit Rebel Rebel.

Head of Gerda Boehm is het pronkstuk van Bowie/Collector, een deel van de kunstverzameling van de begin dit jaar overleden zanger, die volgende week wordt geveild bij veilinghuis Sotheby's in Londen. Wie op zoek is naar Warhols of Bacons wordt teleurgesteld. Die behoren tot wat de erven Bowie hebben omschreven als 'bepaalde stukken van bijzondere persoonlijke waarde'.

Er blijft genoeg over. De meeste kunstwerken zijn door Bowie in de jaren negentig aangeschaft, in een tijd waarin hij afstand nam van het bestaan als popmuzikant, met alle bijbehorende activiteiten, en zich heruitvond als kunstverzamelaar. Dat was bijvoorbeeld de tijd waarin hij Damien Hirst langdurig interviewde, en meer dan dat. Met de Young British Artist maakte hij het kleurrijke 'draaischilderij' Beautiful, hallo, space-boy (zie boven). Ook onder de hamer gaat een vis op sterk water - cadeautje van Hirst.

Tekst gaat door onder de foto.

Het draaiende schilderij 'Beautiful, hallo, space-boy' dat Bowie maakte in samenwerking met de Young British Artist. Beeld reuters
Het draaiende schilderij 'Beautiful, hallo, space-boy' dat Bowie maakte in samenwerking met de Young British Artist.Beeld reuters

De kunstwerken tezamen vormen 'the freakiest show', om Bowies woorden te gebruiken, variërend van een schilderij van een Oostenrijkse psychiatrische patiënt, readymades van Duchamp tot een meesterwerk van de Italiaanse Renaissance-schilder Tintoretto. Tot ontsteltenis van hedendaagse kunstcritici toonde Bowie ook interesse in moderne Britse schilderkunst, getuige Winifred Nicholsons schilderij van vissersboten in de haven van St Ives. Het is een van de werken die niet explosief in waarde zijn gestegen sinds Bowie ze kocht.

Zo'n honderd stukken zijn design. Bowie blijkt een fanatiek verzamelaar van jarentachtigmeubilair te zijn geweest. Rietveld-op-speed voor liefhebbers van Duran Duran. Het object dat het dichtst bij de muziek van Bowie staat, afgezien van Auerbachs schilderij, is een futuristisch stereomeubel van de broers Achille and Pier Giacomo Castiglioni. Bowie had het zo laten ontwerpen dat hij zeldzame platen kon digitaliseren. Het bieden op dit vijftig jaar oude object begint in de regionen van duizend pond, niet gek voor Bowies 'muzikale huisdier'.

Bowie/Collector

In een veiling in drie delen, gedurende twee dagen (10 en 11/11) zullen 350 werken uit de collectie van David Bowie worden verkocht. Kern van de collectie, 200 werken, bestaat uit werk van Britse kunstenaars, waaronder Frank Auerbach, Damien Hirst, Henry Moore en Graham Sutherland.

T/m 10/10 is de collectie voor de laatste maal compleet te zien bij de New Bond Street Galleries van Sotheby's in Londen.

Meer over