Kunstbeurs Art Rotterdam is aan zijn 19de editie toe. Durft u alleen te kijken of gaat u ook iets kopen?

De belangrijkste beurs voor hedendaagse kunst is weer in de monumentale Van Nellefabriek.

East Winter Road en ander werk van Koen Vermeule op Art Rotterdam Beeld
East Winter Road en ander werk van Koen Vermeule op Art RotterdamBeeld

'Ik had opeens tien nieuwe werken gekocht, tot ik dacht: wat ben ik eigenlijk aan het doen?' Zo maar een flard van een gesprek tussen twee verzamelaars, woensdagmiddag op kunstbeurs Art Rotterdam. Dit zijn voor galeries, kopers en kunstenaars de gouden uurtjes voor de officiële opening. De eerste stippen - rood (verkocht) en groen (optie) - verschijnen al naast de kunstwerken. Verzamelaars weten: je begint er pas bij te horen als alle muren in je huis helemaal volhangen. 'Kunst kopen is een verslaving en dit zijn onze dealers' - nog zo'n flard. Er is nog genoeg over en alleen kijken kan natuurlijk ook, tot en met zondag. Maar waarom eigenlijk? Kijk en vergelijk. Durf gerust naar prijzen te vragen, ding desnoods een beetje af. En anders is er nog de renteloze lening van de KunstKoop. De Volkskrant geeft alvast een voorproefje.

Het schilderij-dat-niet-boven-de-bank-past

Het grootste schilderij dit jaar op de beurs is van Ronald Ophuis. Upstream Gallery verkocht het werk van 3,40 bij 5,25 meter woensdag al tijdens de preview voor verzamelaars. Ook bovenstaand doek, East Winter Road van Koen Vermeule, past met zijn 1,80 bij 2,30 meter niet boven elke bank. Vermeule (1965) schilderde een landschap aan de IJssel zoals hij het zag vanuit de auto - het zwart boven is het dak, onder aan het beeld flitst het asfalt voorbij. Het is te koop voor 20.500 euro.

Borzo Gallery, Amsterdam

Het kritische werk

Een speelgoeddraaimolentje uit de jaren zestig was inspiratie voor The Carousel, in 2017 al te zien op de Biënnale van Venetië. Door de uitvergroting (4,70 meter) wil Peter Riss (1962) de schaal van machtsstructuren tonen én de onmacht die te ontvluchten. Volgens Riss draagt ieder mens 'een duistere metgezel' bij zich. Op de bol zit een vogel onder een mantel. Luistervink? De figuren in de gondel merken niets van enige dreiging. Prijs op aanvraag.

ZERP Galerie, R'dam

Het kritische werk Beeld
Het kritische werkBeeld

De fantasiemachine

Zoals Panamarenko er heilig van overtuigd is dat zijn vliegtuigen en zeppelins echt kunnen vliegen, zo wekken de objecten van Tim Ellis (1981) de illusie dat ze een wetenschappelijk of praktisch doel dienen. Neem de Dream Recorder, die de Brit maakte van messing, staal, koper, hars, email en chroom. Het apparaatje van 30x30x19 centimeter is voor 3.000 euro aan te schaffen om de dromen van de koper te boekstaven.

FOLD Gallery, Londen

De fantasiemachine Beeld
De fantasiemachineBeeld

Het herkansingswerk

Als deze twee kubussen van de Zweed Michael Johansson (1975) u aanspreken, dan had u eigenlijk afgelopen najaar moeten toeslaan bij een veiling van het Venduehuis in Den Haag. Nu staat Fade in fade out (2013) voor 12.500 euro te koop op de beursvloer - dat is ettelijke duizenden euro's meer. Johansson verzamelt, ordent en stapelt oude materialen - of het nu zeecontainers, koffers of, zoals hier, huishoudelijke apparaten zijn.

Galerie Ramakers, Den Haag

Het herkansingswerk Beeld
Het herkansingswerkBeeld

De beursdebutant

Een beursdebuut is altijd spannend: voor galeries, verzamelaars en kunstenaars. Na de Rijksacademie voor Beeldende Kunsten is dit de eerste solo-expositie voor Inez de Brauw (1989) op Art Rotterdam. Op houten panelen maakt ze reliëfs van gips waarover ze schildert en marmert. Ze onderzoekt de betekenis van figuren en symbolen, bijvoorbeeld in interieurs. Haar werken kosten tussen de 1.350 en 6.700 euro.

Vriend van Bavink, Amsterdam

De beursdebutant Beeld
De beursdebutantBeeld

Art Rotterdam Week

Kunstbeurs Art Rotterdam is tot en met zondag spil van de Art Rotterdam Week. Boijmans Van Beuningen en andere musea openen nieuwe exposities, onder anderen Joep van Lieshout opent zijn atelier, galeries in het centrum organiseren een gallery night. Nog drie beurzen verleiden kijkers en kopers. Editie vier van Object toont ontwerpers op het snijvlak van design, kunst, architectuur en mode. Nieuw is Qade Solo Project, met solopresentaties, en Haute Photografie, met 65 fotografen.

Meer over