'Kunst-Nobelprijs' voor componist Arvo Pärt

De Estse componist Arvo Pärt (78) wordt dit jaar geëerd met de 'Praemium Imperiale', die ook wel wordt gezien als de Nobelprijs voor de kunst. Dat maakte de Vereniging voor de Kunsten in Japan, die de prijs sinds 1989 jaarlijks toekent, vandaag in Berlijn bekend.

Pärt, een van de bekendste en populairste componisten van deze tijd, ontvangt de jaarlijkse onderscheiding in de categorie muziek. Zijn composities zijn te vergelijken met new age muziek, en stukken als 'Fratres' en 'Tabula Rasa' worden vaak gebruikt in films en documentaires. Hij ontvangt de jaarlijkse onderscheiding voor zijn grote invloed op de hedendaagse muziek.

Andere categorieën
De winnaars in de vier andere categorieën zijn ook bekend. De Fransman Martial Raysse wordt onderscheiden voor zijn schilderkunst. Zijn werk is momenteel te zien in het Centre Pompidou in Parijs. Het Stedelijk Museum in Amsterdam bezit verscheidene van zijn stukken. De Italiaanse beeldhouwer Giuseppe Penone valt ook in de prijzen. Van hem is een sculptuur te zien aan de Rotterdamse Westersingel.

De Amerikaan Steven Holl mag zijn prijs ophalen in de categorie architectuur. Bewonderaars hoeven niet ver te reizen om een gebouw van zijn hand te zien. Holl ontwierp voor woningcorporatie Het Oosten (nu Stadgenoot) het hoofdkantoor in Amsterdam. In de categorie theater of film wint de Zuid-Afrikaanse toneelschrijver Athol Fugard, die tijdens het apartheidsbewind met zwarte acteurs werkte en wiens stukken wereldwijd worden gespeeld.

De prijzen worden op 15 oktober uitgereikt in Tokio. Vorig jaar behoorden onder anderen de Amerikaanse regisseur Francis Ford Coppola en de Spaanse operazanger Placido Domingo tot de winnaars.

Meer over