BOEKENStorm – De jonge jaren

Kundig knip- en plakwerk over Jan Cremers jonge jaren

Jan Cremer: Storm – De jonge jaren.  Beeld Waanders
Jan Cremer: Storm – De jonge jaren.Beeld Waanders

Voor wie het nog niet weet: Jan Cremer is dit jaar 80 geworden. Het leidde tot herdrukken van zijn ‘onverbiddelijke bestsellers’ Ik Jan Cremer 1, 2 en 3, een tentoonstelling en het fotoboek Barbaar op Ibiza (De Bezige Bij, € 80) over zijn tijd op het eiland begin jaren zestig, jaren waarin hij explosief schilderijen produceerde en hij schreef aan zijn romandebuut.

Gevoel voor publiciteit is Cremers grootste talent: hij heeft altijd begrepen dat geschokte commentaren garant stonden voor verkoopsucces; hij schreef de ingezonden brieven over ‘viespeukerij’ zelf. Jarenlang sleep hij aan een onweerstaanbare mythe over zijn vlegeljaren, waaruit door handig schuiven met tekstfragmenten steeds nieuwe boeken ontstonden.

Ook de jongste Cremeruitgave, Storm, over zijn ‘jonge jaren’ is zo samengesteld: kundig knip- en plakwerk, mooi geïllustreerd met foto’s, briefjes en schilderijen. Foto’s van zijn geliefde moeder, van kindertehuizen en pleeggezinnen, zijn tijd bij de marine en op de kunstacademie. Op het omslag het portret van Paul Citroen. ‘Ga eerst maar eens tot je 65ste in de fabriek werken’, had zijn Rijksvoogd gezegd. Cremers wraak was zoet: ‘Op mijn negentiende hingen mijn schilderijen in het Haags Gemeentemuseum en had ik een halve eeuw overgeslagen.’

Jan Cremer: Storm – De jonge jaren. Waanders; 174 pagina’s; € 24,95.

Meer over