KRO brengt ode aan de doden

HILVERSUM (ANP) - De KRO blaast het oude katholieke gebruik om met Allerzielen op 2 november overledenen te herdenken, nieuw leven in.

In een anderhalf uur durende televisieuitzending, gepresenteerd door Yvon Jaspers, brengen vrienden, collega's en familieleden een ode aan bekende en minder bekende Nederlanders die tussen vorig jaar november en november dit jaar zijn gestorven.

In het programma Ode aan de Doden krijgen veertig overledenen een eerbetoon, aldus de KRO woensdag. Maarten 't Hart doet het met een gedicht van en voor zijn goede vriend Aad Nuis, die vorig jaar november overleed. Peter Koelewijn herdenkt Hans Sanders, de zanger van de maatschappijkritische rockband Bots. Mies Bouwman brengt een ode aan Arie Klapwijk, de arts die met Open het Dorp in 1962 de eerste grote tv-inzamelingsactie op touw zette.

Verder wordt in het herdenkingsoverzicht stilgestaan bij nieuwsgebeurtenissen: gesneuvelde militairen in Uruzgan, de dood van cameraman Stan Storimans en de brand bij De Punt die drie brandweermannen het leven kostte. De KRO hoopt Ode aan de Doden als een jaarlijkse traditie op 2 november uit te zenden.

Meer over