NieuwsSacharovprijs

Kritische regisseur Sentsov ontvangt eindelijk zijn prijs

De Oekraïense regisseur Oleg Sentsov heeft in Straatsburg de Sacharovprijs in ontvangst genomen. Het Europees Parlement kende hem die prijs in 2018 toe.

Regisseur Oleg Sentsov in september in Kiev. Beeld AFP
Regisseur Oleg Sentsov in september in Kiev.Beeld AFP

De filmmaker (43) kon de prijs vorig jaar niet komen halen, omdat hij in Siberië in de gevangenis zat vanwege kritiek op de Russische inlijving van het Oekraïense schiereiland de Krim. Sentsov werd in september vrijgelaten tijdens een gevangenenruil van zeventig mensen tussen Oekraïne en Rusland.

Tijdens een speciale ceremonie in het Europees Parlement kreeg Sentsov een staande ovatie. Hij zei de prijs ‘een eer, maar ook een grote verantwoordelijkheid’ te vinden en droeg hem op aan alle andere politieke ­gevangenen in Rusland. Hij eindigde zijn speech met ‘lang leve Oekraïne’.

Sentsov werd in 2014 opgepakt door de Russische politie nadat hij kritiek had geuit op de annexatie van de Krim. In 2015 werd hij tot twintig jaar gevangenisstraf veroordeeld ­omdat hij aanslagen op de Krim zou hebben gepland. In september kwam hij plotseling vrij.

Parlementsvoorzitter David Sassoli wees erop dat meerdere Sacharovprijswinnaars nog of weer vastzitten. De winnaar van dit jaar, de 50-jarige Oeigoerse econoom en mensenrechtenactivist Ilham Tohti, zit in China een levenslange gevangenisstraf uit voor het aanzetten tot separatisme.

Het EU-parlement stelde de Sacharovprijs voor de vrijheid van denken, waaraan 50 duizend euro is verbonden, dertig jaar geleden in. De prijs is vernoemd naar Sovjetdissident en Nobelprijswinnaar Andrej Sacharov.

Meer over