Krim is Oekraïens bij Songfestival

De Krim mag dan geannexeerd zijn door Rusland, bij het Eurovisiesongfestival tellen de inwoners nog als Oekraïners. Dat betekent dat zij zaterdag tijdens de finale van het Songfestival wel op het Russische lied mogen stemmen, maar niet op de inzending van Oekraïne.

Mariya Yaremchuk neemt voor Oekraïne deel aan het Songfestival. Beeld epa
Mariya Yaremchuk neemt voor Oekraïne deel aan het Songfestival.Beeld epa

'In de Krim zitten de mensen nog steeds op het Oekraïense netwerk en bellen ze met Oekraïense telefoons. Ze mogen daarom zaterdag op alle landen stemmen, behalve op Oekraïne', vertelt Sietse Bakker van het liedjesfestijn vrijdag. Volgens de reglementen mogen Europese tv-kijkers punten geven aan alle deelnemende acts, maar niet aan de inzending uit hun eigen land.

'Oekraïne heeft een Russische minderheid, die al jaren tijdens het songfestival fanatiek op Rusland stemt. We verwachten dan ook niet dat het dit jaar opvallend meer zal gebeuren dan andere jaren.'

Beiden in finale
Rusland en Oekraïne schopten het dinsdag beide tot de finale van de 59e editie van het Eurovisiesongfestival, dat zaterdag wordt gehouden in Kopenhagen. De organisator van het festival, de European Broadcasting Union (EBU), houdt wel een vinger aan de pols op de Krim. 'We hebben daar mensen op de grond die bijvoorbeeld de netwerken in de gaten houden', zegt Bakker.

Dat gebeurt ook op andere locaties waar rumoer kan ontstaan rond het evenement, zoals in Wit-Rusland. Volgens geruchten zou het Oostenrijkse liedje van vrouw-met-baard Conchita Wurst niet worden uitgezonden, maar dat bleek niet te kloppen.

'Wisten dat gerucht zou komen'
Bakker: 'We wisten dat het gerucht zou komen, dus hebben we iemand in Wit-Rusland die ons donderdag tijdens de halve finale kon vertellen dat het gewoon is uitgezonden.' Als een tv-zender een inzending censureert, volgt onverbiddelijk diskwalificatie.

De EBU heeft al jaren een eigen kantoor in Rusland om afwijkend stemgedrag te monitoren. Elk jaar rond het songfestival duiken de geruchten op dat Rusland belpanels in buurlanden zou optuigen om zo veel mogelijk stemmen te genereren. De organisatie houdt de gang van zaken scherp in de gaten.

null Beeld reuters
Beeld reuters
Meer over