Review

Krachtig spel in amusant tussendoortje

Een amusant tussendoortje, dat is deze voorstelling in oosterse sferen met samoeraizwaarden en nep-Japans. Het spel is zonder meer krachtig, waardoor je het denkbeeldige bloed ziet rondvliegen.

Joris Henquet
Maarten Heijmans (l) Ian Bok (r) in De huilende kers Beeld Janey van Ierland
Maarten Heijmans (l) Ian Bok (r) in De huilende kersBeeld Janey van Ierland

Voordat acteur Maarten Heijmans zijn triomfen vierde als Ramses Shaffy was hij kungfumeester. Dat leren we uit De huilende kers, een mimevoorstelling vol samoeraizwaarden die Heijmans tien jaar terug maakte met klasgenoot Ian Bok, voor hun afstuderen aan de Amsterdamse Theaterschool. Na de opleiding had het duo het succes op theaterfestivals, waaronder het beroemde Fringefestival van Edinburgh. Nu herneemt het tweetal de voorstelling op de late avond in de foyer van het DeLaMar Theater; waxinelichtjes branden, een bloesemboompje staat voor de bar.

De huilende kers

Theater
Door: Maarten Heijmans & Ian Bok.
6/1, De Rode Foyer van het DeLaMar Theater Amsterdam.
Daar t/m 21/1.

We worden ondergedompeld in oosterse sferen. Voor dit haast tekstloze bewegingstheater hebben Heijmans en Bok alles wat ze ooit zagen in Aziatische vecht-, horror- en animatiefilms samengebracht. Ze komen mediterend op, maar belanden al snel in zwaardgevechten op leven en dood. De acteurs dragen trainingspakken en gebruiken nauwelijks attributen. Het komt dus aan op mimiek, beweging en zelf geproduceerde geluidseffecten.

Het spel is zonder meer krachtig, waardoor je het denkbeeldige bloed ziet rondvliegen en je een uit de borstkas gerukt hart nog even verder hoort kloppen. Het nep-Japans van Heijmans is geestig, het rolt overtuigend over zijn lippen. Bijzonder knap hoe Bok van een lief vrouwtje transformeert in een Godzilla-achtig monster. Voor de goede verstaander ontrolt er zich ook een verhaallijntje, over twee broers (de witte en de zwarte samoerai) die in hun jeugd van elkaar zijn gescheiden.

Waarom de voorstelling hernomen moest worden? Het vederlichte De huilende kers lijkt geschikt voor zomerfestivals als De Parade: een amusant tussendoortje, niet veel meer dan dat.

Meer over