DagboekMargaret Suckley (1891-1991)

Koningin Wilhelmina blijft niet zitten bij het handen schudden

Erik van den Berg deelt dagelijks een opmerkelijk fragment uit zijn verzameling historische dagboeken.

Bij haar bezoek aan het Witte Huis in Washington D.C. wordt koningin Wilhelmina begroet door president Franklin D. Roosevelt en zijn vrouw Eleanor. Beeld Bettmann Archive
Bij haar bezoek aan het Witte Huis in Washington D.C. wordt koningin Wilhelmina begroet door president Franklin D. Roosevelt en zijn vrouw Eleanor.Beeld Bettmann Archive

Washington D.C., 6 juli 1942

Koningin Wilhelmina van Nederland heeft vandaag om kwart over 12 het Congres toegesproken en ging daarna door naar de Potomac, waar de president en zijn echtgenote haar opwachtten voor de trip naar Mount Vernon (de residentie van de eerste president van de VS, red.).

Ik ging aan het werk en sloot het scherm naar het noordelijke portaal, zodat het gezelschap mij bij terugkeer niet zou zien. Om 5 uur hoorde ik ze binnenkomen, maar ik ging door met mijn werk.

Opeens verscheen een zwart gezicht om de hoek van het scherm, om meteen weer te verdwijnen: ‘Yessir, ze zit hier.’ Daarna de stem van de president: ‘Kom theedrinken, Margaret!’

Ik protesteerde dat ik er niet uitzag in mijn gekreukte jurk. Maar hij drong aan. Ik smeekte hem me vijf minuten te geven om iets anders aan te trekken. Maar nee, de koningin zou maar vijf minuten blijven, ik moest maar ­komen zoals ik was, al kon ik wel even mijn handen wassen, en wel nú, in zijn badkamer!

Je kunt niet tegen F.D.R. op als die iets wil, en vooral niet als een koningin en mevrouw Roosevelt komen theedrinken. Dus ging ik mijn handen wassen, waarna de president mij opwachtte.

De koningin is aardig, goedhartig en mild. Ze heeft fijne manieren, want ze maakt dat je je niet ongemakkelijk voelt. Ze staat op om je de hand te drukken.

Margaret Suckley (1891-1991), vertrouweling van president Franklin D. Roosevelt. Ingekort fragment uit ­Closest Companion. Simon & Schuster, 1995.

Meer over