Koning van het spelletjesprogramma belooft eeuwig quizplezier

Hopelijk blijft Per Seconde Wijzer eeuwig bestaan. Het spelletjesprogramma heeft een stilteretraite-achtige kwaliteit.

Kees Driehuis Beeld
Kees DriehuisBeeld

In De Telegraaf stond gisteren een zeer lezenswaardig dubbelinterview met Astrid Joosten en Kees Driehuis, de presentatoren van respectievelijk 2 voor 12 en Per Seconde Wijzer. Het viel Joosten op dat in haar kennisquiz vooral mannelijke deelnemers moeite hebben met 'bepaalde groenten of gerechten'. 'Zoals lasagne' zei Joosten.

De twee quizmasters waren in het stuk buitengewoon hoffelijk voor elkaar. Zo zei Joosten dol op Driehuis te zijn, 'hij is heel humoristisch'. Driehuis op zijn beurt noemde 2 voor 12 'de koning van de quizzen' en zei wel eens met jaloezie naar de kijkcijfers van Joostens spelletjesprogramma te loeren.

Aanleiding voor het interview was dat gisteravond van zowel 2 voor 12 als Per Seconde Wijzer een nieuw seizoen begon. De laatste is - alternatief feitje - het enige televisieprogramma ter wereld dat ouder is dan televisie zelf.

De eerste keer dat Per Seconde Wijzer werd uitgezonden was in oktober 1967, dus het programma beleeft dit jaar min of meer zijn 50ste verjaardag. Min of meer, want tussen 1969 en 1989 werd het niet uitgezonden. Sinds 1989 is het onafgebroken op tv, met Kees Driehuis als baken van kennis, degelijkheid en spiritualiteit.

Toen hij in november de laatste aflevering voor de winterstop afsloot zei Driehuis: 'Per Seconde Wijzer blijft nog eeuwen bestaan.' Ik mag het verdomme hopen, Kees.

Want in een tijd waarin alles veel te snel verandert en we blootstaan aan meer prikkels dan goed voor ons is, biedt Driehuis vier keer per week een - naar televisiebegrippen - half uurtje meditatieve rust. 'Zonder BN'ers, showtrappen of door koffertjes met een half miljoen open te maken', zoals Driehuis het gisteren verwoordde in het AD (ja, je kon moeilijk om hem heen).

Dat is precies wat Per Seconde Wijzer zo'n stilteretraite-achtige kwaliteit geeft. Het is een heel gewoon spelletjesprogramma, gepresenteerd door een heel gewone presentator, die hele gewone gasten ontvangt in een heel gewoon decor en ze vragen stelt binnen categorieën als 'Aziatische dissidenten', 'Staatsecretarissen van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap' of 'opmerkelijke geestelijke verzorgers.'

Het enige wat uit de bocht vliegt is de openingstune, die zo jaren tachtig is dat je bijna zou denken dat hij sinds 1989 niet veranderd is - wat na kort onderzoek op YouTube ook het geval blijkt te zijn.

Gisteren, in de eerste aflevering van het 27ste of 28ste seizoen (op dit punt verschillen De Telegraaf en AD van mening) van Driehuis, maakte voor de derde keer achter elkaar de jonge Nijmeegse politicoloog Jouke Starmans zijn opwachting. Met speels gemak sloeg hij zich door de toch niet altijd even makkelijke rondes heen.

Aan het eind van de aflevering zei Starmans dat hij nog een dag wilde doorspelen, om zo zijn tot nu toe bij elkaar gespeelde bedrag van 2.515 euro te verdriedubbelen - of misschien wel helemaal kwijt te raken. 'De dood of de gladiolen' zei Starmans dapper.

Driehuis veerde op, lachte en herhaalde, alsof hij het zelf niet kon geloven, Starmans woorden. Daarna sloot Driehuis het programma af met het enigmatische 'We gaan er nu gauw mee ophouden, des te eerder is het morgen.' Kees Driehuis, quizgoeroe.

Een aflevering van de quiz Per Seconde Wijzer in 1992, gepresenteerd door Kees Driehuis.

Meer over