ConcertrecensieMartijn de Koning

Koning toont zijn verteltalent in een aantal langere dierenverhalen vol grappen, die in hoog tempo over ­elkaar heen buitelen (vier sterren)

Joris Henquet
Comedian Martijn Koning in 'Koning van de dieren'. Beeld Corné van der Stelt
Comedian Martijn Koning in 'Koning van de dieren'.Beeld Corné van der Stelt

In de regie van Raoul Heertje is dit een mooi opgebouwd programma met de nodige rust.

Wie heeft er een hond? Wie een kat? Wie heeft er andere dieren? Ter introductie van zijn voorstelling over het dierenrijk houdt stand-upcomedian Martijn Koning een vragenrondje. Er is een vrouw met een chihuahua, een man met acht kippen in zijn achtertuin en een vrouw met een kat, ­genaamd Leopold. Tel daar de gevatte improvisaties van Koning bij op en de stemming zit er snel in.

Het is een slimme keuze van Martijn Koning (40) om een voorstelling over dieren te maken. Hij weet zijn losse grappen en dierenfeitjes daarbij te verbinden aan persoonlijke verhalen, over zijn jeugd in een gezin met drie ruziemakende broers, of over recente bezoeken aan een psycholoog. Martijn krijgt maar geen rust in zijn kop en maakt zich druk over zaken die er niet toe doen.

Koning toont zijn grote verteltalent in een aantal langere dierenverhalen vol grappen, die in hoog tempo over ­elkaar heen buitelen.

Er is een hilarisch verhaal over zijn kat Max, die er een schaduwleven op na blijkt te houden in het appartement van de oude buurvrouw. Ook doet ­Koning uitgebreid verslag van zijn ­pogingen om te gaan vissen. Nadat hij eerst een bezoek aan de hengelsportwinkel tot in de bizarste details tot ­leven heeft gewekt, wordt ook zijn ­poging om een snoek aan de haak te slaan zeer beeldend gereconstrueerd.

In de regie van Raoul Heertje is dit een mooi opgebouwd programma, waarin de hyperactieve spraakwaterval Koning zichzelf ook verplicht om af en toe een slokje water te drinken, of op een stoeltje te gaan zitten. Dat moet van zijn psycholoog, maar ook zijn act wordt er beter van.

Koning van de dieren

Cabaret

Door: Martijn Koning. Regie: Raoul Heertje.

12/1, Theater de Meervaart, Amsterdam. Tournee t/m 6/6.

Meer over