ReportagePalazzo

Knoflookvelouté, rood pluche en acrobatiek: Palazzo is terug in Amsterdam

Gastheer Reuben heeft minstens drie lagen wimpers op, een flinke lik mascara en is gekleed in een warm velours pak dat hem als een otter doet zweten. Voordat zijn gasten ook maar één hap ­hebben kunnen nemen, heet hij ze opzichtig welkom met de ene na de andere seksueel geladen grap en vette knipoog. Reuben Kaye, Australiër van geboorte, is gay en dat zullen we weten ook. En Reuben is in deze entourage ook bijzonder grappig, en als een kruising tussen Judy Garland en Shirley Bassey de perfecte master of ceremonies.

null Beeld Palazzo
Beeld Palazzo

Welkom bij Palazzo, een combinatie van theater, entertainment en ­dineren op niveau. Na zes jaar afwezigheid is deze dinershow terug in Amsterdam, in een klassieke spiegeltent vlak naast de Johan Cruijff Arena in Zuid-Oost. Vanbuiten niet de meest romantische plek, maar vanbinnen is het een en al sfeervolle warmte, verpakt in rood pluche, door tientallen kroonluchters verlicht.

Woensdag was de ‘opening night’ van deze intussen internationaal ­beproefde formule. Met dit keer chef-kok en prince charming Joris Bijdendijk. Een slimme zet, want Bijdendijk heeft in zijn eigen restaurant RIJKS (bij het Rijksmuseum) bewezen een eigentijdse kok te zijn met aandacht voor zaken als duurzaamheid en streekproducten.

Zijn viergangenmenu (ook in vegetarische variant) is het hoogtepunt van de avond. Het ­vegetarische tussengerecht van ­Pommes Paulo met knoflookvelouté, knolselderij en peterselie was goddelijk, evenals de gebraiseerde runderwang met spinazie en ansjovisboter.

Verder is Palazzo vooral elkaar bekijken en bekeken worden en goed eten. Dat kan uiteraard in elk restaurant, maar de meerwaarde zit ’m hier in de optredens: entertainment, verpakt in een meer dan avondvullende revue met acrobatiek, zang, stand-upcomedy, een modeshow van extra­vaganza en circus.

De artiesten komen uit Rusland, Denemarken, Duitsland, Frankrijk en Canada. Onwaarschijnlijk virtuoos is een act waarbij twee mannen op een wip duizelingwekkende hoogten bereiken.

En dan is er natuurlijk onze Reuben die het klaarspeelt van elke zin een dubbelzinnige, anaal gefixeerde oneliner te maken. Hij levert de grappigste act, met zijn muzikale Rad van Avontuur, een soort Arbeidsvitaminen. Onder de noemer ‘Rock’ horen we Black Betty van Ram Jam en bij ‘Diva’s’ Celine Dion. Reuben zelf zingt een gepassioneerde versie van Jacques Brels Amsterdam.

Meer over